Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Brussel·les veu un “cost polític” en una pròrroga llarga del Brexit i avisa Londres que haurà de “justificar-la”

ACN Brussel·les.-El cap negociador dels 27 pel Brexit, Michel Barnier, ha avisat aquest dimarts que una pròrroga llarga del Brexit comportaria “riscos” i un “cost polític”. En aquest escenari, ha […]

Avatar
Agències 02/04/2019

ACN Brussel·les.-El cap negociador dels 27 pel Brexit, Michel Barnier, ha avisat aquest dimarts que una pròrroga llarga del Brexit comportaria “riscos” i un “cost polític”. En aquest escenari, ha dit, serà necessària una “justificació forta” per part de Londres si finalment ho demana. Amb tot, Barnier creu que encara hi ha marge perquè la Cambra dels Comuns aprovi l’acord de divorci que Brussel·les va pactar fa quatre mesos amb la primera ministra britànica, Theresa May. “Si el Regne Unit encara vol marxar de la UE de forma ordenada aquest acord serà l’únic”, ha apuntat en un esmorzar informatiu organitzat pel European Policy Centre.

Segons ell, una possibilitat abans de la cimera del 10 d’abril és que la cambra avali l’acord, tot i que ja l’ha tombat en tres ocasions. Si aquest no s’aprova, ha explicat, al Regne Unit li queden dues opcions: marxar de la UE el 12 d’abril sense cap acord, un escenari “cada cop més probable”, o bé una extensió llarga, amb els “riscos” que comportaria en l’autonomia de decisions en les institucions de la UE. En tot cas, ha matisat, “seria la responsabilitat del RU escollir entre aquestes dues opcions”.Michel ha insistit que l’acord tancat a finals de novembre es va dissenyar “sent respectuosos” amb les opcions del Regne Unit i amb l’objectiu que el 29 de març la sortida fos “ordenada”. El negociador també ha destacat que fins ara la Cambra dels Comuns també ha rebutjat marxar de la UE sense un acord i, per tant, ha assenyalat, que la manera de marxar amb un acord és “amb una majoria positiva” a Westminster.En aquest sentit, ha afegit, la UE està “oberta a modificar” la declaració política, que recull el marc de la relació futura amb el Regne Unit. L’acord de divorci, però, no està obert a modificacions, com Brussel·les ja ha dit en diverses ocasions.“Un no acord no va ser mai el nostre escenari desitjat ni buscat, pero`els 27 estan ara preparats”, ha conclòs Barnier l’endemà del rebuig a Westminster de quatre opcions alternatives a l’acord de May.