Dilluns, 28 de setembre de 2020 - Edició 795
La República

Brussel·les preveu que els fons europeus comencin a arribar als estats a mitjans del 2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea preveu que el finançament europeu del Fons de Recuperació pugui començar a arribar als estats com a molt aviat “a finals de la primera meitat” del […]

Avatar
Agències 17/09/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea preveu que el finançament europeu del Fons de Recuperació pugui començar a arribar als estats com a molt aviat “a finals de la primera meitat” del 2021. Fonts comunitàries apunten a aquesta data si l’Eurocambra, el Consell i els parlaments estatals, que han de fer diferents aprovacions en el procés perquè es puguin desemborsar els diners, “fan tots els esforços”. Així, Brussel·les descarta completament que el finançament pugui arribar als estats el gener, possibilitat que s’havia posat inicialment sobre la taula. És un escenari, segons indiquen, que no es contempla “ni en el millor dels escenaris”.

Malgrat constatar tant la “voluntat” de l’Eurocambra com del Consell per tancar un acord sobre la legislació que permeti desencadenar el procés per posar el finançament a disposició dels estats, les mateixes fonts descarten que el procés es pugui accelerar tant com per poder fer els primers pagaments en els primers mesos de l’any.Un cop hi hagi un acord, després han de ser els parlaments estatals els que ho ratifiquin, cosa que fonts europees reclamen fer “ràpid”, malgrat apuntar que són “processos democràtics” en els quals no poden “influir”. Amb tot, les mateixes fonts constaten un “gran interès” dels estats per fer que els diners estiguin disponibles.El pla acordat pels 27 per fer front a les conseqüències econòmiques de la covid-19 preveu un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros. La majoria d’aquests diners s’inclouen en l’Instrument de Recuperació i Resiliència, dotat amb 672.500 milions que es posaran a disposició dels estats entre el 2021 i 2022. Els plans de reformesPer rebre els fons europeus, els estats poden presentar un esborrany del pla de reformes a partir del 15 d’octubre. Amb la previsió que l’instrument estigui en vigor el gener, llavors es podrà presentar oficialment el pla fins al 30 d’abril del 2021. Els estats hauran d’omplir una plantilla amb els seus plans, que han d’estar dirigits a complir les recomanacions econòmiques que els ha fet la Comissió Europea, especialment en els últims dos anys. Segons apunten fonts comunitàries, una vintena d’estats ja estan en contacte amb l’executiu europeu per elaborar els plans. Pel que fa als objectius als quals destinar els fons europeus, fonts comunitàries apunten que la referència segueixen sent les recomanacions específiques que es fan a cada país, però aquest dijous la Comissió ha publicat una guia per als estats. En aquesta guia, Brussel·les aposta per dedicar els fons principalment a la transició ecològica i digital. Per exemple, a accelerar el desenvolupament d’energia renovable i el transport sostenible. També apunta a la digitalització de l’administració pública i a l’adaptació del sistema educació a les habilitats digitals, entre d’altres.Pel que fa a les darreres recomanacions específiques per a Espanya, la Comissió Europea reclamava reforçar el sistema sanitari, millorar la coordinació entre els diferents nivells de govern o garantir el sistema de pensions, entre d’altres.

Relacionats