Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Barcelona reforça el dispositiu policial de Nadal amb 365 agents diaris i més controls de trànsit, drogues i alcohol

ACN Barcelona – La Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Barcelona impulsen un dispositiu de Nadal marcat per “l’increment de mobilitat” i “la recuperació de la normalitat” després de la covid-19. […]

Agències 07/12/2022

ACN Barcelona – La Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Barcelona impulsen un dispositiu de Nadal marcat per “l’increment de mobilitat” i “la recuperació de la normalitat” després de la covid-19. El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que es reforçarà la presència policial a peu de carrer amb 365 nous agents i es recuperaran les patrulles mixtes amb els Mossos en alguns districtes. També es treballarà per garantir la seguretat viària, amb especial atenció sobre els patinets, i per minimitzar els efectes d’aglomeracions com les que s’han registrat al Passeig de Gràcia. Alhora, s’intensificaran les inspeccions a locals, incidint en infraccions per soroll o excés d’aforament i també els controls d’alcoholèmia i drogues.

El dispositiu de Nadal s’allargarà fins el proper 8 de gener i s’ha dissenyat amb la voluntat de mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme durant les festes, les primeres sense cap tipus de restriccions des de l’emergència sanitària. “Esperem que sigui un Nadal de retrobament, de gaudi i de normalitat”, ha assenyalat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle.

Batlle ha apuntat que durant aquetes setmanes es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees comercials de la ciutat. Per fer front a tota aquesta casuística, la policia barcelonina reforçarà la presència policial arreu de la capital catalana amb 365 agents que realitzaran funcions de prevenció de fets delictius, proximitat i seguretat viària. En total, diàriament hi ha prop de 1.200 agents treballant a la ciutat. 

Així, també s’intensificarà el patrullatge uniformat a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors i es recuperaran els patrullatges mixtos amb Mossos que es feien abans de la pandèmia. “A Nou Barris, Les Corts i Sarrià en durem a terme en els eixos comercials”, ha apuntat el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns.

<strong>Controls de trànsit i aglomeracions</strong>

Per altra banda, la Guàrdia Urbana augmentarà els controls de trànsit i prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants. A més, també s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic i es posarà especial atenció en els vehicles de mobilitat personal per a garantir “la convivència” amb la resta de persones i mitjans de transport. El cap de la policia barcelonina ha explicat que durant aquestes dates es pot arribar a doblar el trànsit registrat en una jornada corrent, per la qual cosa es posarà “especial ènfasi en aquests punts i també en les possibles retencions al voltant d’aparcaments”. 

A preguntes dels periodistes, Albert Batlle s’ha referit a la possibilitat de tallar alguns carrers per donar resposta a aglomeracions com les que en els darrers dies s’han produït a punts com el Passeig de Gràcia, un dels principals reclams del nadal barceloní d’enguany, o a Via Laietana, on ha causa de diverses obres s’han originat retencions. “Els dispositius són dinàmics i per ara no hi ha cap previsió de fer tancaments de vies, però si en un moment determinat hi ha necessitat es poden fer aquesta mena de talls”, ha reconegut. Amb tot, ha remarcat que “aquestes són unes festes sostenibles” i ha demanat a la ciutadania que es mogui en transport públic.

En aquest sentit, Transports Metropolitans de Barcelona ha previst un reforç del servei de metro i autobús, sobretot en els festius en què els establiments comercials poden obrir portes.

<strong>Més controls de drogues i alcohol</strong>

Per altra banda, s’incrementaran els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per reduir els possibles accidents de trànsit i els que es fan a peu de carrer, especialment en horari nocturn i també la vigilància per evitar possibles episodis de violències sexuals. En aquesta mateixa línia, s’intensificaran les inspeccions a locals de pública concurrència, incidint sobretot en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Alhora, es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament. A més s’augmentarà la vigilància per evitar les molèsties derivades de les concentracions amb ocupació intensiva dels espais públics i es donarà resposta als problemes derivats de les festes no autoritzades, tant a la via pública com a l’interior de locals i domicilis. Així mateix, es farà seguiment a les xarxes socials per detectar aquesta mena de convocatòries.