Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Barcelona preveu triplicar l’energia fotovoltaica municipal aquest mandat amb 32 MEUR d’inversions en plaques solars

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Barcelona preveu triplicar l’energia fotovoltaica municipal aquest mandat amb 32 milions d’euros d’inversions en plaques solars. El 2023 la ciutat tenia 5.848 kWp de potència fotovoltaica gràcies a 177 instal·lacions municipals que disposen de plaques solars. Això permet que el 2% de l’energia elèctrica que consumeix sigui fotovoltaica. Amb la posada en funcionament de 207 instal·lacions més els pròxims anys s’arribarà a un total de 384 i es preveu que la potència arribi llavors als 19.244 kWp. Així, es generarà més energia fotovoltaica i el consum municipal per aquesta via passarà del 2 al 7%. El creixement es farà instal·lant plaques en escoles, centres esportius, mercats municipals o biblioteques, entre altres.

La mesura de govern, que es presentarà al plenari aquest divendres, pretén donar compliment a un dels eixos de l’Acord Climàtic de Barcelona, que marca el repte de ser ciutat neutra en carboni l’any 2030. Segons els càlculs municipals, amb els nous projectes d’instal·lació de plaques solars, el 2027 es podran estalviar 8.660 tones de CO2.

Publicitat

Segons ha explicat en roda de premsa l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es tracta “d’accelerar” la transformació de l’energia fotovoltaica. La previsió és que amb aquesta mesura es multipliqui per tres la capacitat fotovoltaica municipal actual el 2027 i per cinc el 2030, quan s’arribaria als 27.244 kWp.

D’aquesta manera, ha dit, el 2030 Barcelona tindria tots els mercats municipals, la xarxa de biblioteques públiques, centres escolars de primària i les seus dels districtes podrien ser autosuficients energèticament.

<strong>Aprofitar el màxim d’espais</strong>

El consistori constata que Barcelona és una ciutat que té molt de sol, però alhora és una ciutat densa. Per això, es busca aprofitar al màxim tots els espais possibles per captar energia solar. Així, el creixement en instal·lacions de plaques es realitzarà prioritzant l’aprofitament de les instal·lacions de l’espai públic com ara cobertes d’equipaments municipals, mitgeres, túnels viaris o estructures generadores d’ombra.

Això últim inclou espais com façanes, murs o pèrgoles, seguint l’exemple de les plaques situades a les rondes de la ciutat.

En total, fins al 2027 s’accelerarà la generació energètica amb la posada en funcionament de 207 projectes per instal·lar plaques, dels quals 38 ja estan en licitació o obres i 169 en projecte.

El període 2024-2025 es posaran en funcionament aquestes 38 instal·lacions i se’n desenvoluparan 81 més, amb un pressupost estimat de 10,4 milions d’euros. Entre el 2026 i el 2027 s’executaran 88 instal·lacions més amb un pressupost d’uns 16,4 milions.

Pel que fa a l’autoconsum, pot ser directe -l’energia es consumeix al mateix edifici on es genera-, compartit amb espais propers situats a un màxim de dos quilòmetres o bé compartir l’energia generada en instal·lacions municipals amb ciutadania, atenent situacions de vulnerabilitat

<strong>Acompanyament de l’àmbit privat</strong>

Més enllà de les instal·lacions municipals, Barcelona disposa d’uns 39.546 kWp instal·lats en àmbits privats i que ha suposat un increment del 60% de la potència instal·lada en els últims 10 anys. En aquest àmbit, el que sí que fa l’Ajuntament és incentivar i acompanyar.

Així, s’ofereixen subvencions i programes com el MES Barcelona o Moment Solar Barcelona. El primer és un instrument per facilitar el finançament de projectes de generació energètica amb una aportació per part de l’Ajuntament del 30% del total. El segon, el programa Moment Solar Barcelona, és una acció per acompanyar comunitats de veïns en el procés de decisió i instal·lació de plaques.

Amb tot, des de la posada en marxa el juny del 2022 només s’han executat 30 instal·lacions. En total, s’han rebut 5.600 consultes i s’han fet 670 estudis de potencialitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió