Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Barcelona i municipis de l’entorn metropolità habiliten refugis climàtics per a col·lectius vulnerables a la calor

ACN Molins de Rei.-En plena onada de calor, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una […]

Avatar
Agències 12/08/2021

ACN Molins de Rei.-En plena onada de calor, Barcelona compta amb 162 refugis climàtics perquè hi puguin anar les persones més vulnerables a la calor. Així, han obert portes una quarantena de biblioteques, nou museus, 11 escoles i 19 complexos esportius, entre d’altres. També s’han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Com a la capital catalana, municipis de l’entorn com Molins de Rei i Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, també han posat a disposició de la ciutadania equipaments municipals com teatres o espais als mercats. A Molins, el casal d’avis del barri del Canal, s’ha omplert de persones que no disposen d’aire condicionat a casa seva o que tot i tenir-ne han preferit anar al casal davant l’increment del preu de la llum.

En el cas de Barcelona, la ciutat compta amb 162 refugis climàtics, alguns interiors i altres exteriors. Tots ells estan oberts a la ciutadania des del 15 de juny i fins al 15 de setembre i estan plenament operatius aquests dies.L’Ajuntament assenyala que estan dirigits especialment a persones vulnerables a la calor, com nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques, i poden ser tan interiors (a una temperatura de 26 graus) com exteriors. Entre els interiors, per exemple, hi ha una quarantena de biblioteques i nou museus. En la xarxa de refugis exteriors hi ha 46 parcs i jardins. A banda d’aquests, la ciutat també té com a refugis climàtics 34 equipaments de proximitat, 11 escoles, 19 complexos esportius i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha recordat aquest dijous que qualsevol persona es pot acostar a algun d’aquests refugis i consultar la web o trucar al 010 per informar-se sobre els horaris que estan oberts, ja que n’hi ha oberts de matí, de tarda o tot el dia.De moment Barcelona manté la fase preventiva del Pla Calor però l’activarà en fase d’alerta si les temperatures previstes s’han d’enfilar per sobre els 33,6 graus durant tres dies consecutius. “Hem d’estar alerta”, ha dit Badia.Altres municipisA Molins de Rei (Baix Llobregat), l’Ajuntament ha habilitat refugis climàtics en una sala del mercat municipal, a les dependències de la Creu Roja i al casal d’avis Primer de Maig, del popular barri del Canal. Tots tres espais tenen diferent horari d’obertura cobrint de les 9 del matí a les nou del vespre.El casal d’avis Primer de Maig, que acostuma a tancar tot el mes d’agost, s’ha obert aquests dies per acollir els veïns que vulguin estar una estona en un espai fresc i ben ventilat. El seu responsable, l’Antonio, explica que molts veïns no tenen aire condicionat a casa i davant l’augment de les temperatures opten per baixar al local. D’altres, afegeix, tot i tenir-ne, eviten posar-lo davant l’encariment del rebut de la llum i també s’acosten al local. Una d’aquestes persones és la Mercedes, que prefereix baixar al casal, on es distreu parlant amb altres veïns o jugant la partida, i així evita engegar l’aire condicionat. “Només el poso si no hi ha altre remei”, apunta.A Sant Andreu de la Barca, també al Baix Llobregat, el consistori ha habilitat el teatre municipal Núria Espert com a refugi davant les altes temperatures. L’equipament està a tocar del mercat i just al centre del municipi. Per informar les persones de col·lectius vulnerables a la calor, agents cívics recorren els carrers explicant que el teatre estarà obert fins dimecres vinent, quan es preveu que remeti l’onada de calor.