Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Barcelona estrena tres nous instituts especialitzats el curs vinent i amplia l’oferta en ensenyaments postobligatoris

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La ciutat de Barcelona estrenarà tres nous instituts especialitzats el curs vinent. Es tracta de l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que estarà enfocat a l’àmbit digital; l’Institut de Sostenibilitat i el Medi ambient, que oferirà formació en estudis agraris, de jardineria i mediambientals; i l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle, que se centrarà en les arts escèniques. Així ho ha explicat el Consorci d’Educació de la ciutat, que ha indicat que l’oferta en ensenyaments postobligatoris pel curs 2023 – 2024 s’ampliarà per oferir 350 places noves a batxillerat i 1.380 més a Formació Professional i ensenyaments de règim especial.

Els tres nous institus especialitzats se sumaran als ja existents com són l’Institut Tecnològic de Barcelona, l’Institut de l’Esport de Barcelona, l’Institut dels Aliments i l’Institut de Logística de Barcelona, entre d’altres de recent creació.

Publicitat

Així, l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, recollirà coneixements i formació vinculats a l’àmbit digital; l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle, estarà focalitzat en les arts escèniques i l’Institut de la Sostenibilitat i el Medi Ambient, oferirà en un únic projecte formació en estudis agraris, de jardineria i mediambientals. En aquest cas, el nou centre neix de la fusió de l’Institut Rubió i Tudurí del districte de Sant Andreu i l’Escola Viver Castell de Sant Foix.

<strong>S’amplia l’oferta en estudis post obligatoris</strong>

En el curs 2023-2024 es produeix un augment en l’oferta de grups a batxillerat respecte el curs anterior amb nou grups més, per un total de 329 grups i 11.515 places, 350 places més que el curs 2022-2023.

En batxillerat ordinari hi ha un total de 9.625 places, en batxillerat artístic 1.785 i en batxillerat nocturn, 105. En total s’incrementen vuit grups més en batxillerat ordinari i un en artístic. Alhora, es consolida el model de flexibilització de batxillerats, amb més batxillerats professionalitzadors lligats als diferents àmbits de coneixement, racionalitzant-ne l’oferta i evitant centres amb una sola línia per poder implementar el batxillerat competencial.

A la ciutat hi ha 61 centres educatius que imparteixen batxillerat, quatre escoles d’art públiques i dos centres específics (l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell i IESA Institut del Teatre).

<strong>Oferta Inicial FP i els sectors professionals</strong>

Actualment a Barcelona hi ha 33 centres de Formació Professional (FP)  i la voluntat es continuar avançant en la singularització dels centres educatius per àmbits d’interès i reforçant la seva oferta. Un total 9.499 empreses col·laboren en la formació i acompanyament de les persones aprenents.

A la Formació Professional i ensenyaments professionalitzadors s’incrementa l’oferta de places amb 1.380 més. Pel que fa els grups, en CFGM es creen dos grups en Gestió Administrativa d’Àmbit Jurídic i Gestió Administrativa d’Àmbit Sanitari, aquest darrer serà nou.

També es posaran en marxa dues noves titulacions amb un grup més en CFGS Audiologia protètica, CFGS Ortopròtesi i productes de suport, CFGS Gestió de l’aigua i CFGS Formació per a la mobilitat segura i sostenible, respectivament. A banda, s’incrementarà l’oferta amb sis grups més en CFGS Disseny en fabricació mecànica, CFGS Màrqueting i publicitat, CFGS Dietètica i CFGS Energies Renovables.

<strong>Cursos d’especialització (CEFP)</strong>

L’Institut Vall d’Hebron (de dues línies d’ESO) i l’Institut Guineueta (amb una única línia), deixaran d’impartir primer d’ESO, ja que són centres que passaran a oferir estudis postobligatoris. En l’àmbit de la formació professional està previst que concentrin l’oferta formativa de diferents famílies professionals

S’incrementa l’oferta amb un grup en CEFP Robòtica Col·laborativa, CEFP Auditoria Energètica i CEFP Manteniment i Seguretat en Sistemes de Vehicles i Elèctrics, respectivament. S’incrementa l’oferta en Programes de Formació i Inserció (PFI) amb un grup més en PFI Auxiliar de Preparació i Comercialització de Peix i Marisc, PFI Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, i PFI Auxiliar de Muntatges d’Instal·lacions Electrotècniques. En els Itineraris formatius específics (IFE) s’incrementa un grup en l’IFE Auxiliar de Vendes i atenció al públic. També creix l’oferta amb un grup en EE Salvament i Socorrisme a l’Institut de Nàutica de Barcelona i en mig grup a CFAM d’Estilisme i Indumentària a l’EASD Llotja.

El curs passat es va posar en marxa l’Oficina d’Accés a la Formació Professional com a reforç de l’orientació acadèmica i professional. Fins el moment s’ha atès a 18.441 persones de forma presencial i 7.015 telemàticament.

<strong>Preinscripció avançada</strong>

La preinscripció s’ha avançat i també tot el procediment, de manera que tot l’alumnat participant en el procés ordinari sabrà abans de l’inici de curs la plaça que té assignada i podrà començar les classes des del primer dia. Aquest procés serà totalment electrònic de manera que es pugui fer en qualsevol hora del dia i des de qualsevol dispositiu.

Enguany en els cicles de grau mitjà hi haurà dos processos diferenciats, el primer per a l’alumnat amb continuïtat d’escolarització, que com a novetat, a banda de ser per al que prové de 4t d’ESO i PFI, també serà per al que prové dels centres de formació d’adults i per al de primer de batxillerat.

L’objectiu és garantir la continuïtat educativa d’aquest l’alumnat evitant així l’abandonament escolar, per això, de la mateixa manera que l’alumnant que tria batxillerat té una plaça assegurada en la modalitat escollida, es dona prioritat en l’accés a l’alumnat de continuïtat, que finalitza l’etapa d’ensenyaments obligatoris, i que aposta per la formació professional.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió