Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Barcelona dona suport a la iniciativa ciutadana per una llei estatal que “garanteixi” el dret a l’habitatge

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha mostrat aquest divendres el seu suport a la iniciativa ciutadana per una llei estatal que “garanteixi” el dret a l’habitatge. BComú ha presentat una […]

Avatar
Agències 28/05/2021

ACN Barcelona.-El ple de Barcelona ha mostrat aquest divendres el seu suport a la iniciativa ciutadana per una llei estatal que “garanteixi” el dret a l’habitatge. BComú ha presentat una proposició de suport a la iniciativa i el text ha comptat amb el seu vot favorable i el del PSC, ERC i JxCat. Cs s’ha abstingut i PP i BCanvi han votat en contra. En una compareixença prèvia al plenari, Lucía Delgado, portaveu de la PAH, ha explicat que el text consta de vuit punts mínims que consideren que hauria de recollir la llei, com ara aturar els desnonaments, regular els lloguers a nivell estatal, garantir subministraments bàsics o crear un parc públic de lloguer social. “Aquesta primera llei que s’ha d’aprovar és la prova de cotó”, ha advertit Delgado.

(La notícia s’actualitza amb el resultat de la votació al plenari)Segons ella, mostrarà si el govern espanyol té previst “garantir” el dret a l’habitatge i incloure les mesures o “perpetuar” les polítiques que han dut fins a la situació actual.Per la seva banda, Rodrigo Martínez, en nom del Sindicat de Llogaters, ha reivindicat que la llei reguli els lloguers. “El mercat no respon a les necessitats”, ha assegurat, indicant que el govern de l’Estat té “una oportunitat d’or”.Per la seva banda, Maria Campuzano, de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) , ha assenyalat que és “imprescindible” que l’executiu de Pedro Sánchez garanteixi el dret als subministraments bàsics i incorpori una mesura contra els talls.Suport de BComú, PSC, ERC i JxCatLa proposta presentada per BComú, amb contingut de declaració institucional, ha rebut el suport del PSC i també dels dos grups independentistes al consistori. Lucía Martín, regidora d’Habitatge de BComú, ha indicat que l’Estat es troba davant d’una “oportunitat històrica” per acabar amb els desnonaments de persones vulnerables o frenar els lloguers abusius. A més, però, també ha indicat que la llei ha de donar resposta a problemes “estructurals” i parlar de pressupostos o fiscalitat.Martín ha advertit que “hi haurà pressions” però s’ha mostrat convençuda que serà possible. “Ens toca una llei que respongui a les necessitats de la majoria, estic segura que ho aconseguirem”, ha conclòs.Per la seva banda, el regidor Joan Ramon Riera (PSC) ha afegit que la nova llei d’habitatge és “una finestra d’oportunitat” per regular el dret a l’habitatge però també parlar de pressupost. “Seríem molt mal polítics si deixéssim escapar-ho”, ha dit.Al seu torn, la regidora republicana Eva Baró ha indicat que tothom ha de “fer els deures” i ha assegurat que ERC seguirà donant suport a iniciatives que d’alguna forma contribueixen a defensar el dret a l’habitatge.Des de JxCat, Neus Munté ha admès que li hauria agradat que la mesura fes referència a iniciatives catalanes pel dret a l’habitatge i també una menció a la protecció del petit propietari. Amb tot, ha mostrat suport a la iniciativa i ha demanat al PSOE i Podem que “aparquin les seves diferències” i treballin “conjuntament”, com s’ha fet a Catalunya.Per altra banda, Cs s’ha abstingut i el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra, argumentant que tot i que comparteixen la defensa del dret a l’habitatge hi veuen mesures “controvertides”.