Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Balaguer reprèn l’excavació al Pla d’Almatà en el marc d’un projecte europeu per analitzar a fons les restes trobades

|

- Publicitat -

ACN Balaguer – Un grup d’arqueòlegs ha reprès aquest mes de maig els treballs d’excavació al Pla d’Almatà de Balaguer. La nova intervenció ja ha posat al descobert part de les estructures i peces d’una casa que toca a la muralla en aquest jaciment referent de l’època andalusina. Els treballs són fruit del conveni de col·laboració entre el Museu de la Noguera i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el suport de la Paeria de Balaguer. El finançament va a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat i del Consell Europeu de Recerca, ja que l’excavació s’ha inclòs dins d’un projecte europeu que permetrà fer proves d’anàlisi exhaustives de les restes trobades per conèixer millor com era l’urbanisme i la vida en aquesta zona al segle X i XI.

Concretament, el Consell Europeu de Recerca subvenciona un projecte impulsat per la investigadora de la UAB, Helena Kirchner, juntament amb altres investigadors de diferents universitats europees, com la de York, Reading (Regne Unit) o Granada, que se centra en la revolució agrícola de l’Islam durant l’Edat Mitjana. Mitjançant el finançament europeu, es podran fer proves de datació a partir de carboni-14 i obtenir dades d’antracologia, de sedimentació o microsedimentació de les restes arqueològiques que apareguin a emplaçaments com el Pla d’Almatà. Així es podrà conèixer amb més precisió com funcionava el nucli originari de l’antiga ciutat andalusina de la capital de la Noguera.

Publicitat

El Pla d’Almatà de Balaguer és un dels principals jaciments de l’època andalusina amb una extensió de 27 hectàrees. Els treballs es van reprendre a mitjans d’aquest mes de maig i es porten a terme juntament entre el Museu de la Noguera i la UAB.  L’excavació se centra ara a obrir una nova casa i continuar així el procés de recuperació de l’urbanisme a la zona, que era totalment planificat, amb carrers rectes al voltant dels quals s’organitzaven les llars. “L’objectiu final és posar en evidència la magnitud d’aquest urbanisme en una època com els segles X i XI i que la gent en sigui conscient”, ha explicat Eva Solanes, tècnica del Museu de la Noguera i directora dels treballs d’excavació al Pla d’Almatà.

Després de dues setmanes de treballs, l’equip d’arqueòlegs ha aconseguit localitzar diverses estructures i material, com teules, que ja els permeten fer un esbós de la disposició de la casa que s’està descobrint, la qual s’ubica vora la muralla. “S’han trobat certs materials que ens fan pensar que anem pel bon camí per entendre com estava disposada aquesta casa”, ha explicat Guillem Castellsagué, doctorand de la UAB i responsable de la intervenció arqueològica.

L’excavació preveu allargar-se fins a mitjan juny i continuar a partir del mes de setembre d’aquest any.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió