Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Arxiven la causa contra els exresponsables de Plataforma per Catalunya per la propaganda electoral del 2011

|

- Publicitat -

ACN Reus – El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha arxivat la causa contra els exresponsables de la cúpula de Plataforma per Catalunya (PxC) per un suposat delicte d’incitació a l’odi i racisme, durant la campanya de les eleccions municipals del 2011. En la interlocutòria que anul·la la d’obertura de judici oral, el jutge del penal número 1 de Reus considera que hi ha “manca de concreció” en l’acusació cap als dirigents de PxC. Per la seva banda, Hilal Tarkou, advocat de l’associació reusenca Watani que va denunciar, ha assegurat a l’ACN que malgrat l’arxivament, “la societat ha guanyat”. Creu que portar els fets davant la justícia ha servit per fer saber a l’extrema dreta que “no tenen via lliure” per atacar els drets fonamentals dels ciutadans.

L’anunci de l’arxivament l’ha fet públic el partit polític Som Identitaris (SOMI), liderat per Josep Anglada, fundador i antic líder de la ultradretana PxC. A través d’un comunicat, Anglada ha manifestat que el sobreseïment de la causa “demostra que va fer bé la seva feina com a president del partit”. “Després d’estar imputat més de deu anys per una causa que no tenia recorregut, aquesta interlocutòria em dona més força per afrontar la cursa electoral de les eleccions municipals de 2023”, ha anunciat.

Publicitat

A banda del mateix Anglada, figuraven com a investigats antics dirigents de PxC, com Marta Riera, David Parada, Roberto Hernández i August Armengol, entre d’altres. PxC va ser denunciada per utilitzar propaganda electoral que incloïa un xec simulat a nom de “Mohamed Alcabir Samir” amb un import de 4.000 euros, en el revers del qual s’afirmava que el Parlament havia repartit 4.000 milions d’euros entre els immigrants, els anys 2009 i 2010. Detallaven que “cada català destinava 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebés 4.000 euros”.

A més, els pamflets cridaven a eliminar les places de col·legis i llars d’infants de la ciutat “reservades per a immigrants” i s’assegurava que “set de cada nou nous llocs de treball eren per als immigrants”, “mà d’obra que genera competència deslleial amb pèrdua de drets laborals i salarials a la baixa”.

En aquesta propaganda també es deia que “als immigrants se’ls pagava el lloguer del pis, subsidis sense haver cotitzat, rebuts de l’aigua i la llum, beques escolars, cotxets de bebè i avals per a la farmàcia o el supermercat”. Altres afirmacions apuntaven que “el comerç immigrant” acabaria “amb el teixit comercial” de la ciutat i que “els immigrants incompleixen els horaris, treballen sense cotitzar i no paguen impostos”. En un altre punt del programa, es vinculava la immigració amb les màfies.

<strong>Decepció amb l’arxiu</strong>

Per la seva banda, l’advocat de l’associació Watani de Reus, Hilal Tarkou, ha lamentat que l’extrema dreta continuï “obrint-se pas” entre la societat i considera que és responsabilitat de tots “frenar aquesta xacra”. Tarkou ha instat als organismes espanyols a modificar la llei electoral per “evitar” que es presentin a les eleccions “aquesta mena de partits”, assegurant que Espanya té “els mecanismes suficients” per fer-ho.<br />
<br />
Tarkou ha defensat que està a favor del “pluralisme polític”, però sempre que es garanteixi “la convivència”. Considera que s’hauria de respectar “principis fonamentals” i que partits com l’antiga PxC o l’actual Vox “siguin il·legalitzats”, fet que garantiria “la pau social i el respecte a la constitució i a l’ordenament jurídic”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió