Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Argelers inaugura una mostra sobre l’ajuda humanitària durant la Guerra Civil i després de la retirada

ACN Barcelona.-La galeria Marianne d’Argelers ha inaugurat una exposició sobre l’ajuda humanitària durant la Guerra Civil titulada: ‘¡Ayuda! Socors suís i quàquers al camp d’Argelers (1939- 1941)’. Una sèrie de […]

Avatar
Agències 18/05/2021

ACN Barcelona.-La galeria Marianne d’Argelers ha inaugurat una exposició sobre l’ajuda humanitària durant la Guerra Civil titulada: ‘¡Ayuda! Socors suís i quàquers al camp d’Argelers (1939- 1941)’. Una sèrie de documents evoquen l’ajut humanitari iniciat durant la Guerra Civil espanyola, arribat a Catalunya Nord i a França durant la Retirada de 1939. L’exposició revela que l’ajuda humanitària es va modelar al Rosselló i inclou 30 fotografies personals de Mary Elmes i Elisabeth Eidenbenz, i 18 dibuixos dels artistes Ubaldo Izquierdo Carvajal i Josep Narro, internats al camp d’Argelers. La mostra es podrà visitar fins el 15 de juny i s’han organitzat diverses activitats al seu voltant.

El relat es pot seguir en 13 panells, amb textos, fotografies i documents d’arxiu de nombrosos fons públics i privats, incloent l’arxiu suís d’història contemporània, els arxius de la Creu Roja Suïssa, l’Ajuntament d’Elna i el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.En l’etapa de la retirada, destaca el combat desarmat liderat per Mary Elmes, recolzada pels quàquers anglosaxons, i Elisabeth Eidenbenz, recolzada per la creu Roja suïssa i fundadora de la Maternitat Suïssa d’Elna. Aquestes joves activistes sanitàries van ajudar refugiats a l’estat espanyol i després a camps a l’estat francès, incloent el d’Argelers, que es va obrir el febrer de 1939.