Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Aragonès anuncia un increment de 900 MEUR del pressupost de Salut per l’any vinent

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que el projecte de pressupost per al 2020 preveu un augment de la partida dedicada al […]

Avatar
Agències 13/12/2019

ACN Barcelona.-El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que el projecte de pressupost per al 2020 preveu un augment de la partida dedicada al Departament de Salut de 900 MEUR respecte el 2017, el darrer any amb comptes públics aprovats. Això suposa un augment del 10%, ja que fa tres anys es va aprovar un pressupost que preveia 8.876 MEUR de despesa sanitària. Aragonès ha recalcat que el 2018 s’ha arribat al màxim històric de despesa en salut, fins a 10.400 MEUR, i que amb aquest increment, que permetrà arribar als 9.700 MEUR pressupostats, es demostra que la sanitat pública és una ”aposta clara” de l’executiu català i n’ha recalcat el caràcter ”universal”. Una quarta part de l’increment de 900 MEUR es destinarà a l’atenció primària.

Aragonès ha recordat que els darrers anys la política sanitària del Govern ja ha començat a revertir la situació que es va donar durant les etapes de ”restriccions pressupostàries”. Ha destacat que l’augment dels metges de primària, la recuperació de les condicions laborals, l’increment de places de residents o algunes inversions en equipaments són mostres d’aquesta voluntat del Govern per ”posar al dia” el sistema i a la vegada ”projectar-lo” internacionalment amb reptes com per exemple, contribuir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El vicepresident del Govern ha situat l’envelliment, la cronificació d’algunes malalties, la personalització en l’àmbit de la salut o la necessitat d’innovar són un ”nou paradigma” que han de fer passar del sistema de salut bàsicament sanitari a un sistema de salut que arribi a tots els àmbits de les polítiques públiques. 40 anys de sistema sanitari universalAragonès ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’exposició ‘Universal. La Salut a Catalunya’ que des d’aquest divendres s’ha instal·lat al Palau Robert per commemorar els quaranta anys del model públic català. El vicepresident ha defensat el caràcter ”universal” de la sanitat catalana com un tret característic del sistema i de ”bé comú”. Per això, ha recordat que a Catalunya no s’aposta perquè la despesa militar sigui ”el tractor” sinó que ho siguin ”les ciències de la vida”. La conseller de Salut, Alba Vergés, ha destacat que el sistema sanitari actual és fruit de l’esforç d’administracions, institucions i societat civil que han treballat conjuntament per teixir aquest sistema i ha recalcat haver-ho aconseguit ”sense un estat”. Per això, creu que es pot defensar ”amb orgull” tot i recordar que cal adaptar-se als nous temps, a les noves maneres d’atendre i a les necessitats sorgides actualment que són diferents de fa quinze anys. La mostra ‘Universal. La salut a Catalunya’, coordinada per Quim Torrent, vol donar a conèixer d’una manera propera el sistema de salut català i la trajectòria que ha seguit durant els darrers 40 anys. L’exposició vol acostar el visitant a la ”grandiositat” del sistema amb experiències interactives que permet, entre d’altres coses, sentir el propi pols i batec del cor, i exposicions dels assoliments dels reptes al sistema nacional, com ara intervencions, trasplantaments o altres fites. Per recalcar el caràcter d’universal que vol desprendre la mostra, s’utilitzen radiografies com exemple d’igualtat davant el sistema sanitari. També es dona importància al territori i del funcionament dels serveis d’atenció, i es pregunta als visitants sobre qüestions d’interès com poden ser l’obligatorietat de les vacunes o on prefereixen ser atesos. La mostra s’ha pensat com a homenatge als professionals que han sostingut el sistema, es podrà visitar fins el maig de l’any vinent.