Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Antoni Llena revisita la seva obra a través de 600 peces exposades als Espais Volart a la mostra ‘En veu baixa’

ACN Barcelona.-L’artista barceloní Antoni Llena revisita la seva pròpia obra a través de gairebé 600 peces exposades als Espais Volart. “Així és la meva vida, no he fet res que […]

Avatar
Agències 27/05/2021

ACN Barcelona.-L’artista barceloní Antoni Llena revisita la seva pròpia obra a través de gairebé 600 peces exposades als Espais Volart. “Així és la meva vida, no he fet res que no fos fràgil, no he volgut preocupar-me mai per fer una carrera artística i tampoc he tingut cap ego, cosa que m’ha donat una gran tranquil·litat”, ha confessat l’artista. ‘En veu baixa’ inclou obres inèdites de Llena, entre elles 500 dibuixos que va fer durant el confinament. Amb tot, l’artista ha assegurat que les peces que es poden veure representen una quarta part de tota la seva trajectòria. A banda d”En veu baixa’, els Espais Volart han inaugurat aquest dijous temporada expositiva amb una altra mostra, ‘Escola d’Olot. Una “Fake News” amb 150 anys d’història’.

‘En veu baixa’ agrupa peces molt diverses. Així, s’hi poden veure des de dibuixos, escultures o pintures fetes amb diferents tècniques. De fet, l’exposició està concebuda com “un quartet en quatre moviments”, segons ha dit el comissari de l’exposició, Àlex Susanna, fent referència a les diferents parts que s’hi poden distingir. ‘Quasi res’, ‘Noli me tangere’, ‘Sense penediment’ i ‘Viatge d’hivern’ són els quatre àmbits que inclou la mostra. “Em feia por, però estic content de veure tota la meva obra perquè he vist que té una gran coherència malgrat ser molt diferent i variada”, ha valorat el mateix artista en declaracions a l’ACN. En aquesta línia, ha assegurat que “en cada moment” ha procurat ser fidel amb si mateix. “Espero que la gent s’ho miri i qui li agradi bé, i qui no també”, ha bromejat. L’exposició comença amb un recull dels primers treballs de Llena, que pertanyen al moviment de l’art conceptual. “Es va considerar que vaig ser dels primers artistes conceptuals de l’estat espanyol, però em vaig retirar de seguida perquè m’adonava que l’art neix al cor, no al cap, i quan fas servir massa el cap, l’art se’n ressenteix”, ha confessat. És per aquest motiu que l’artista va apostar per fer una aturada de deu anys per “començar de zero” i fer un art “sense referents”.La mostra també inclou 500 dibuixos al pastel fets durant els tres mesos de confinament. Les peces formen part de la sèrie ‘Noli me tangere’ i es presenten en un gran mosaic. “Em vaig posar a dibuixar en un soterrani davant d’una paret sense finestres”, ha explicat Llena, qui ha reconegut que va acabar “exhaust”. De fet, ha confessat que va patir un vessament cerebral que el va obligar a parar. Les peces de l’exposició provenen de diferents àmbits, ja que n’hi ha que formaven part de col·leccions de museus com el MACBA, mentre que d’altres estaven en mans de particulars. ‘En veu baixa’ conclou amb una de les obres de més envergadura de la trajectòria d’Antoni Llena, un conjunt de 38 caixes-finestra que s’arrengleren formant una única seqüència.’Escola d’Olot. Una “Fake News” amb 150 anys d’història’Espais Volart ha donat el tret de sortida de la temporada expositiva també amb una altra exposició, ”Escola d’Olot. Una “Fake News” amb 150 anys d’història’. La mostra comissariada per Xavier Palomo pretén “desmitificar l’erròniament anomenada Escola d’Olot”, per tal de “retornar” les obres i els artistes a l’espai “que els correspon”. Segons Palomo, aquest espai “va molt més enllà de l’encarcarament i l’ensopida repetició de tòpics en què els interessos polítics, econòmics i ideològics l’han convertida”. La mostra agrupa obres de Joaquim Vayreda, Josep Berga, Vicenç Grive, Josep Obiols, Francesc Domino, Martí Casadevall, Joaquim Claret o Àngel Codinach, entre altres.