Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Alba Sotorra explora com es trenquen els cercles de violència al documental ‘El retorn: la vida després de l’ISIS’

ACN Barcelona.-La directora catalana Alba Sotorra (‘Game Over’ i ‘Comandante Arian’) presenta a la secció Panorama del DocsBarcelona 2021 el seu últim documental, ‘El retorn: la vida després de l’ISIS’ […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Barcelona.-La directora catalana Alba Sotorra (‘Game Over’ i ‘Comandante Arian’) presenta a la secció Panorama del DocsBarcelona 2021 el seu últim documental, ‘El retorn: la vida després de l’ISIS’ (‘The Return: Life After ISIS’), on explora “com es trenquen els cercles de violència i d’odi”. Sotorra creu que no queda cap altra camí que “fer-ho a través de la compassió i l’empatia”. El documental narra la història íntima d’un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a l’ISIS, però que ara volen tenir l’oportunitat de reconstruir les seves vides a casa. El documental es projectarà aquest diumenge als Aribau Multicines.

Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) “van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i l’odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú vol saber res d’elles”. L’accés exclusiu d’Alba Sotorra al camp d’al-Roj, al nord-est de Síria, mostra “la dura realitat” d’aquestes dones i l’Estat Islàmic.Sotorra ha explicat que l’acostament a les protagonistes del documental ha estat molt lent i un gran aprenentatge. “Vaig entrar al camp carregada de prejudicis, ni m’interessaven elles, sinó que volia fer una pel·lícula sobre la dona kurda que tenia el valor i la humanitat de mirar-se als ulls a les seves enemigues i obrir un diàleg amb elles per donar-los-hi un espai per reflexionar sobre què han fet”, ha apuntat. La directora ha destacat que li interessava explorar com es trenquen els cercles de violència i d’odi i no queda cap altra opció, ha afegit, que “fer-ho a través de la compassió i l’empatia”. Ha admès que quan va arribar al nord-est de Síria també sentia odi i era molt difícil entendre a les que després serien les protagonistes que van formar part de l’ISIS, sobretot després d’haver vist “les atrocitats que van fer”. En aquest context, Sotorra ha conegut noies que eren esclaves i que passaven d’home a home per hores. “He perdut persones que coneixia que les han matat en aquesta guerra tan sagnant que no tenia normes de cap tipus”, ha dit. Així mateix, ha assenyalat que com a documentalista s’ha d’intentar treballar sense prejudicis i deixar-los a una banda. Ha assegurat que escoltant els seus testimonis “fins i tot amb la persona que creus que està més allunyada de la teva forma de pensar, hi ha moltes coses on pots trobar un espai comú”. La première mundial d”El retorn: la vida després de l’ISIS’ va tenir lloc a la Secció oficial de la 28a edició de l’SXSW Film Festival (Texas) el passat mes de març. També ha estat seleccionada en la secció ‘Special Presentations’ del festival canadenc Hot Docs 2021. Al DocsBarcelona serà la seva estrena a Espanya.