Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

AIReF alerta de la “vulnerabilitat” de les finances de Catalunya per l’augment del deute públic provocat per la pandèmia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) alerta que l’augment del deute públic provocat per la pandèmia, l’elevat nivell de partida i el previsible deteriorament del saldo fiscal dels pròxims anys situen la sostenibilitat financera de Catalunya en una posició de més “vulnerabilitat”. L’Observatori de Deute de la institució preveu una reducció de la ràtio de deute de 17,3 punts del PIB en els pròxims 15 anys, assolint el nivell previ a la pandèmia el 2023. El creixement econòmic, així com la contribució dels superàvits primaris, seran factors “determinants” per a la disminució del deute.

Tot i això, assolir el límit de referència del 13% requerirà més de dues dècades. Abans de la pandèmia, l’AIReF preveia que Catalunya assolís aquest nivell el 2038, mentre que ara no estima arribar a aquest nivell fins al 2045.La crisi financera va provocar un augment del deute sobre el PIB a Catalunya de més de 27 punts des del mínim registrat el 2007, estabilitzant-se en valors lleugerament superiors al 33% en els anys previs a l’esclat de la pandèmia. Ara, l’evolució del PIB i el saldo fiscal vinculat a la crisi sanitària projecten un lleuger increment d’aquesta ràtio en els pròxims anys, augmentant el risc de sostenibilitat de les finances públiques. Per altra banda, una pujada dels tipus d’interès de 100 punts bàsics suposaria un augment acumulat en la càrrega financera de 3,4 punts en 15 anys. Pel contrari, un escenari que impliqui un major creixement potencial de l’economia de 0,5 punts percentuals contribuiria a la reducció de la ràtio de deute de gairebé dos punts addicionals en el mateix període. A l’Estat, la ràtio de deute sobre el PIB s’ha situat en el 119,9%, un increment de 24,4 punts respecte al nivell de l’any anterior. En el primer trimestre, el deute públic ha continuat creixent amb intensitat, assolint un nou màxim i situant-se en el 125,2% del PIB. Per al 2024, la institució projecta una disminució de la ràtio de 7,6 punts, principalment per l’efecte del creixement, però alerta que serà necessari una reducció “gradual i continguda” del dèficit públic per reconduir el deute cap a nivells previs a la pandèmia durant la pròxima dècada.En termes generals, l’Observatori de Deute destaca que l’elevat nivell de deute públic ha situat les finances públiques en una posició de gran vulnerabilitat, i cita com a principals riscos per a la sostenibilitat en el mitjà termini l’increment de la despesa en pensions derivat de l’envelliment i l’enduriment de les condicions de finançament.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió