Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

ACAVE avisa d’una recuperació lenta del turisme aquest any amb caigudes del 40% per Setmana Santa respecte al 2019

ACN Barcelona.-L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) preveu una lenta recuperació de l’activitat turística el 2021, amb una ocupació per Setmana Santa del 40% respecte al mateix període de […]

Avatar
Agències 21/01/2021

ACN Barcelona.-L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) preveu una lenta recuperació de l’activitat turística el 2021, amb una ocupació per Setmana Santa del 40% respecte al mateix període de 2019. La patronal situa la recuperació del sector entre mitjans de 2023 i 2025. De fet, l’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) no preveu una recuperació total de la connectivitat aèria fins al 2024, un element “fonamental” pel restabliment complet de l’activitat turística internacional. En qualsevol cas, la patronal afirma que és “clau” que es mantingui un ritme de vacunació alt en tots els països, ja que això condicionarà la recuperació de la connectivitat.

ACAVE creu que el sector està “llest per activar-se” quan es donin les condicions i ha reclamat disposar d’un protocol de proves, així com de normes “clares i coherents” entre els països. En aquest sentit, ha demanat tests “més àgils” que els PCR, visats de vacunació i tecnologies de reconeixement facial en els aeroports. “La recuperació de l’activitat serà molt gradual i lligada a l’evolució del procés de vacunació a tot el món. D’aquesta manera, per Setmana Santa notarem petits indicis de reactivació del mercat estatal, sempre que els criteris sanitaris i de seguretat no ho impedeixin”, ha assegurat el president de la patronal, Martí Sarrate. Els primers clients a reactivar-se seran els de major poder adquisitiu i s’espera també una ràpida recuperació dels viatges entre els joves. El sector de vacances serà el primer a recuperar els nivells d’activitat, especialment les destinacions de platja. La reactivació del sector començarà amb el turisme estatal i, progressivament, es recuperarà l’internacional. Primer, el procedent de països d’Europa, seguits d’Àsia, Nord-Amèrica i, finalment, Amèrica Llatina. La patronal espera que la reactivació pugui produir-se ràpidament per la tipologia de negoci i la capacitat que tenen les notícies positives i la seguretat d’influir en els viatgers. De totes maneres, la situació actual de la pandèmia i el ritme de vacunació no permeten augurar que l’inici de la recuperació comenci “immediatament”.Per altra banda, la patronal ha assegurat que hi ha una “il·lusió col·lectiva” per viatjar. Així mateix, el confinament ha provocat un increment de la taxa d’estalvi familiar en un 32%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i, per tant, un augment de la capacitat econòmica a l’hora de contractar vacances.Pel que fa a les reserves, la patronal preveu un canvi en el comportament a curt termini, amb menys antelació i menys dies per estada. Així mateix, estima una reducció de preus i de la despesa d’entre el 10% i el 30% segons la tipologia de viatge.La pandèmia ha provocat un retrocés de trenta anys en termes de demanda en el sector. El 2020 ha estat el “pitjor any” registrat en la història del turisme, amb menys de 1.000 milions d’arribades de turistes a escala mundial. L’Organització Mundial del Turisme (OMT) estima que les pèrdues a escala global s’han situat al voltant dels 100.000 milions d’euros, deu vegades més que la caiguda registrada el 2009.