Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Les promeses a la Guàrdia Urbana de Badalona xoca amb la incredulitat dels agents: “Les inversions no arriben mai”

Els alcaldables admeten que la inestabilitat política dels darrers vuit anys ha afavorit la degradació del cos

|

- Publicitat -

La millora dels índexs de seguretat i la dignificació de les condicions de treball a la Guàrdia Urbana de Badalona és present als programes electorals de tots els alcaldables. Aquesta coincidència, però, amaga nombrosos punts de fricció entre els partits. La picabaralla al voltant de la seguretat és una constant i, lluny de millorar, la contraposició de models policials entre els darrers governs municipals i la inestabilitat política dels últims vuit anys només ha afavorit a la degradació del cos. El sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana SIP-FEPOL veu la pluja de compromisos d’aquests dies amb certa incredulitat. “Sempre diuen que hi haurà inversió però mai arriba”, assegura el portaveu sindical, Raúl Pérez, en una entrevista a l’ACN.

Contractar nous agents, crear una unitat d’Afers Interns, construir una nova comissaria a la zona sud de Badalona, potenciar la unitat reactiva Omega o invertir en ginys tecnològics són algunes de les promeses més destacades dels principals candidats a l’alcaldia de Badalona en matèria de seguretat.

Publicitat

Els partits volen marcar perfil propi amb la seguretat, que en els darrers anys s’ha convertit en un dels principals cavalls de batalla política a la ciutat. Des de la Guàrdia Urbana, però, lamenten que l’interès en campanya no s’hagi traduït ja en inversions, quan tots els partits de l’actual consistori han tingut responsabilitats de govern en un moment o altre.

El portaveu de SIP-FEPOL, Raúl Pérez, afirma que els constants canvis de govern han generat una “inestabilitat enorme” que no ha permès satisfer les peticions de la plantilla: “Ens manquen material i efectius i el que demanem al nou govern municipal és que inverteixi per fi en la Guàrdia Urbana”.

Més enllà de les necessitats materials i humanes, el sindicat retreu als partits que fa molts mesos que s’espera la signatura d’un acord que permeti també millorar les condicions econòmiques de la plantilla. “Comparats amb altres policies locals del nostre entorn, estem mal pagats”, explica Pérez.

Coincidència de diagnòstic

Els partits no neguen la realitat i, de fet, en bona part coincideixen en el diagnòstic. L’actual alcalde, el socialista Rubén Guijarro, admet que a la ciutat calen grans acords més enllà de les sigles i defensa que la seguretat és un d’aquests àmbits on cal buscar un consens ampli amb la resta de forces.

Per la seva banda, el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, reclama “estabilitat” per tal que la seguretat quedi al marge del debat polític. La també exalcaldessa i candidata de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, afegeix que “la batalla partidista perjudica la seguretat i la dignitat dels llocs de treball”.

En aquest sentit, l’alcaldable d’ERC, Àlex Montornès, admet que per tot plegat és “lògic” que hi hagi problemes de seguretat a la ciutat. Des de Badalona En Comú Podem i Junts per Catalunya apunten que el pròxim govern municipal hauria de tenir un mínim de 14 regidors per recuperar l’estabilitat i que la Guàrdia Urbana pugui fer la seva feina.

Pluja de propostes

A l’hora de donar resposta als diferents problemes que envolten la Guàrdia Urbana, però, comencen a aparèixer les discrepàncies, sobretot pel que fa al model de seguretat per a la ciutat. Guijarro (PSC) dispara directament contra Albiol. “Il·lumina problemes i no dona solucions”, afirma, alhora que treu pit de l’obra de govern dels darrers mesos.

Pels socialistes cal seguir en la línia del tram final del mandat, amb la contractació de nous agents, la compra de nous vehicles i “obrint-se” a parlar de millores salarials. Per al pròxim mandat proposa avançar en la incorporació de la tecnologia a la Guàrdia Urbana, amb sistemes de videovigilància o aplicacions mòbil.

També carrega contra Albiol l’exalcaldessa Dolors Sabater: “Fa servir la seguretat per generar por, inestabilitat i vots”. Per Sabater cal seguir l’estela del mandat 2015-2018 amb polítiques preventives i no reactives. A més, Guanyem vol crear una unitat d’Afers Interns i una regidoria de Dignitat i Seguretat Humana que gestioni conjuntament policia i serveis socials.

Tot i els atacs dels seus rivals polítics, Albiol defensa el model de policia reactiva per donar resposta als problemes de seguretat. “El meu plantejament no ha d’estar tan allunyat del que és l’idoni quan a Santa Coloma, amb una alcaldessa socialista, han importat algunes d’aquestes idees”. Els guàrdies de barri, la unitat Omega i els agents cívics són les bases del model d’Albiol.

Per al candidat d’ERC, Àlex Montornès, part de la solució als problemes de seguretat passa per incorporar 50 nous agents, fer complir l’ordenança de civisme existent o la construcció d’una comissaria mixta a la zona sud de Badalona, des d’on operi tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra.

La mateixa proposta d’una comissaria compartida la fa David Torrents, cap de llista de Junts per Catalunya. Torrents, que és mosso d’esquadra en excedència, també aposta per una presència física permanent de la Guàrdia Urbana a la façana marítima i incrementar “sí o sí” el número d’efectius defugint de les picabaralles sobre el model: “La policia ha de fer de policia”.

Des d’En Comú Podem, la visió “integral” de la seguretat amb carrers i places nets i ben il·luminats, la implantació de carrils bici o la promoció de la convivència i la corresponsabilitat de la dignificació de l’espai públic són elements clau per millorar la sensació de seguretat a la ciutat: “Volem garantir espais segurs en la seva multiplicitat de visions”.

“No volem debatre sobre quin és el model policial idoni. L’únic que reclamem és més inversió per al col·lectiu”, insisteixen des del sindicat. En aquest sentit, els candidats són més coincidents i clamen contra la situació actual de la plantilla, però ningú explica la fórmula per assolir unes millores que fins ara no s’han aplicat, independentment de qui governés.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut