Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

[Efemèride] 1973: La policia franquista deté 113 membres de l’Assemblea de Catalunya

Carod-Rovira, detingut aquell dia, reivindica que continuen "compromesos amb l’amnistia, la plenitud democràtica, l’autodeterminació i l’accés del poble al poder econòmic i polític"

|

- Publicitat -

L’Assemblea de Catalunya (1971-1977) va ser una plataforma unitària de l’antifranquisme que agrupava l’oposició catalana política i social contra la dictadura del general Francisco Franco. Va ser l’organisme antifranquista més ampli al Principat des del 1939.

Fou creat per iniciativa de la Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya i sota l’impuls bàsic de comunistes (PSUC), socialistes (MSC) i nacionalistes radicals (FNC, PSAN), amb una presència menor de seguidors de Jordi Pujol i demòcrata-cristians (UDC). La sessió fundacional es va celebrar clandestinament a l’església de Sant Agustí, a Barcelona, el 7 de novembre de 1971. L’acord es va fer entorn de quatre reivindicacions: llibertat, amnistia, restabliment de l’Estatut del 1932, com a via cap a l’autodeterminació, i coordinació amb les forces democràtiques dels altres pobles de l’estat.

Publicitat

La Detenció dels 113

Tal dia com avui, ara fa 50 anys, la policia franquista va irrompre en una reunió de l’Assemblea d’Intel·lectuals integrada a la plataforma. Pistola en mà, van entrar a la parròquia de Santa Maria Mitjancera i van aconseguir detenir 113 dels participants en els fets coneguts com la “Detenció dels 113”.

L’exvicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va ser un dels detinguts aquell dia. En una piulada a X (Twitter), ha fet memòria i ha reivindicat: “Avui fa 50 anys la policia franquista va detenir-nos els 113 membres de l’Assemblea de Catalunya. Mig segle després continuem compromesos amb l’amnistia, la plenitud democràtica, l’autodeterminació i l’accés del poble al poder econòmic i polític”.

Fonts: Viquipèdia i Enciclopèdia Catalana

Publicitat

Opinió

Minut a Minut