Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Wert compara la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme

Madrid (ACN).- El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha afirmat aquest dimecres que la situació del castellà a l'educació a Catalunya, on considera que està limitat a ser considerat com qualsevol llengua estrangera és comparable a la situació del català “en altres èpoques” en al·lusió al franquisme. Així ho ha apuntat fora l'hemicicle -en una conversa amb la premsa- durant la sessió de control del Congrés i després que el diputat de CiU Martí Barberà l'hagi acusat de provar de “desestabilitzar” el sistema educatiu català utilitzant “coartades” per “dividir la societat catalana”.

Redacció
Redacció 13/05/2015

És l'última intervenció del ministre després que el Ministeri d'Educació hagi impugnat el procés de matriculació a les escoles catalanes perquè el formular no incloïa una casella on els pares podien expressar la seva voluntat de rebre l'educació amb el castellà en llengua vehicular, i després també de la sentència del Suprem que avala el 25% com a percentatge en què les escoles catalanes han d'impartir matèries en castellà.
 
Dins l'hemicicle, Wert, ha afirmat que les raons del recurs són “les mateixes” que han portat el Tribunal Suprem a dictar que “la inactivitat i omissió de deures per part de la Generalitat feien necessari” ordenar que una assignatura més a part de la de llengua castellana s'impartís en castellà. Segons el ministre, “el fet que el català sigui llengua vehicular fonamental a l'ensenyament ha de fer-se compatible amb la no exclusió del castellà com a llengua vehicular”.
 
Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de Martí Barberà (CiU), que l'ha acusat de dur a terme accions per “desestabilitzar” el model educatiu a Catalunya i la immersió, i ha recordat que aquest model precisament es va posar en marxa per corregir “una situació de desigualtat” respecte al castellà. Barberà ha recordat que segons les dades de les proves del mateix ministeri, el castellà “no té cap problema” a Catalunya i gaudeix “de millor salut que el català”.
 
El diputat de CiU ha afirmat que el govern espanyol utilitza les sentències com a “coartades” gràcies a la seva majoria absoluta per “dividir la societat catalana”. Segons Barberà l'objectiu del govern espanyol és imposar a Catalunya el sistema basc, que consta de tres models lingüístics diferents”.
 
“Perquè tan menyspreu al català? Perquè aquesta persecució malaltissa al nostre model de cohesió social?” ha preguntat Barberà, que li ha recordat que l'ampli consens a l'entorn de la llengua i de la immersió “és indestructible”. “Si una dictadura repressiva no va poder amb la nostra llengua, creu que vostè podrà? ha etzibat Barberà.
 
En la seva resposta, Wert ha reiterat que el fet que el castellà sigui vehicular a Catalunya no constitueix cap mesura de segregació del català. “És tot el contrari”, ha assegurat el ministre.
 
En conversa amb els periodistes als passadissos del Congrés, després del debat, Wert ha afirmat que, “avui” la situació del castellà al sistema educatiu de Catalunya és comparable a la situació del català a altres èpoques, en referència al franquisme.