Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Votació sota estat policial: el gobierno doblarà els efectius el 21-D

Redacció | El Ministeri de l'Interior, que des de l'aplicació de l'article 155 controla els efectius dels Mossos d'Esquadra i totes les qüestions pertinents a la seguretat, desplegarà un ampli dispositiu policial el 21-D. En aquest sentit, el gobierno enviarà una patrulla policial a cadascun dels 2.680 col·legis electorals que dijous obriran les seves portes per les eleccions imposades per l'Estat. Un total de 17.000 agents participaran el 21-D, gairebé el doble que els comicis del 2015 que va comptar amb 9.800 efectius.

Redacció
Redacció 20/12/2017
La mesura suposa doblar els efectius dels Mossos d'Esquadra en 12.321 policies i mobilitzar a 3.000 agents de la Policía Nacional i La Guardia Civil. També, 1.844 efectius de policia local, juntament amb 104 vigilants de seguretat privada, vigilaran 600 locals en exclusiva. La Guàrdia Urbana de Barcelona, per exemple, es farà càrrec de 70 col·legis de la capital catalana.

Tanmateix, hi haurà 2.000 agents de les forces de seguretat de l'Estat espanyol preparats per sortir en qualsevol moment si fos necessari.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver, han assegurat que l'increment de la policia catalana no es deu a cap circumstància concreta, sinó a la voluntat que es desenvolupi una jornada electoral “tranquil·la” i que s'ha vist més “convenient i oportú” que una parella de mossos vigili cada col·legi, en comptes que una sola patrulla es faci càrrec de dos o tres col·legis i facin vigilància dinàmica, com es feia fins ara.
 

Però la intenció del gobierno, segons explica Europa Press, és controlar la seguretat en cada col·legi electoral i evitar els possibles ciberatacs o, directament, sabotatges que puguin posar en dubte el resultat electoral.
Recompte de vots

El secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va apuntar ja en la comissió del Senat el 4 de desembre que cada col·legi electoral estaria vigilat per una patrulla policial amb l'objectiu de garantir el recompte de vots, que es fa de forma telemàtica i també manual.
 
En aquest sentit, el gobierno de Rajoy ha defensat el rigor dels processos electorals a l'Estat Espanyol davant els dubtes plantejats per partits independentistes com ERC, que va plantejar un recompte paral·lel.