Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

[Vídeo] El Parlament britànic destapa les mentides de la ingerència russa a Catalunya

Redacció | El canal de televisió rus en castellà, Russia Today (RT), ha difós un vídeo on destapa les mentides dels actors antiindependentistes de l'Estat espanyol sobre la ingerència russa a Catalunya. Amb un marcat to humorístic, el canal ridiculitza, entre d'altres, al subdirector de El País, David Alandete, que reconeix no tenir cap prova davant una comissió específica al Parlament Britànic.

Redacció
Redacció 24/12/2017
El desig irracional de demostrar la influència de Rússia a Catalunya en el marc del procés independentista li ha passat factura, entre d'altres, al subdirector de El País i ha posat en dubte les afirmacions de l'Estat sobre la ingerència russa a Catalunya. 
 
Alandete, acompanyat de Mira Milosevich-Juaristi, investigadora del Real Insituto Elcano i Borja Lasheras, director adjunt de l'Oficina del Consell Europeu de Relacions Exteriors van declarar com a testimonis en la primera sessió de la comissió específica del Parlament Britànic, que investiga la possible existència d'una estratègia de desinformació durant el Brexit i si aquesta està relacionada amb altres processos socials o polítics similars.
 
Els tres 'testimonis' van defensar en el seu argumentari el vincle entre Catalunya i Rússia i la influencia que va exercir el Kremlin en el procés sobiranista. Durant les declaracions van posar d'exemple els tuits d'Assange i les notícies difoses per mitjans de comunicació russos com RT o l'agència Sputnik. Però aquestes afirmacions van trontollar quan els diputats presents a la comissió van preguntar per les proves.
 
“Com ja he dit no tenim proves específiques”, va respondre Borja Lasheras a la pregunta del diputat del partit Laborista, Ian Lucas, sobre si creia que el govern rus buscava interferir en el referèndum de Catalunya. Això és un no?, li va repreguntar el diputat i, finalment, Lasheras va reconèixer: “això no ho sabem”.
 
Per la seva banda, el periodista David Alandete, va reconèixer: “l'única prova que tinc com a periodista és que les televisions afiliades a l'estat rus han estat difonent obertament propaganda que beneficia als que volen la independència a Catalunya”. Unes declaracions que queden coixes davant una comissió sobre “fake news” i el Brexit a Londres.