Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Vaixells aprofiten l’accident del “Don Pedro” per abocar residus al mar

Sempre hi ha algú que s’aprofita de les desgràcies. Ara s’han detectat diferents vaixells que s’aprofiten de l’accident del buc “Don Pedro” per netejar els seus tancs, una acció penalitzada ja que és fortament contaminant. D’altra banda, s’ha confirmat que la situació a la costa d’Eivissa després de l’abocament de fuel del buc “Don Pedro” està “controlada” després que quedessin segellades les dues últimes esquerdes per les quals sortia combustible, una d’elles, detectada aquest dimarts

Redacció 19/07/2007

La directora general de Salvament Marítim, Pilar Tejo, ha denunciat que hi ha embarcacions que aprofiten la situació generada arran de les fugues de combustible del buc enfonsat “Do Pedro” a Eivissa per a buidar la brutícia que emmagatzemen, una pràctica que és il·legal. En concret, ha assenyalat que en el matí del dimecres un vaixell va realitzar un “sentinazo” (abocament de les aigües brutes dels bucs) en el port de Santa Eulàlia, mentre que el dimarts es va observar a un altre que va fer la mateixa infracció prop de Formentera.

A més, Tejo també ha confirmat que la situació a la costa d’Eivissa després de l’abocament de fuel del buc “Don Pedro” està “controlada” després que quedessin segellades les dues últimes esquerdes per les quals sortia combustible, una d’elles, detectada aquest dimarts, poc després que Foment assegurés que tot estava sota control. En una roda de premsa en la qual va comparèixer juntament amb la directora general d’Emergències del Govern balear, Cristina Ferrer, Tejo va subratllar que està previst que l’armador presenti el pla d’extracció dels productes contaminants que emmagatzema el vaixell, que podria ser aprovat per les autoritats competents un dia després.

Si tot funciona segons com està previst, l’execució d’aquest programa serà “immediata” a fi d’eliminar qualsevol risc de contaminació. Així mateix, va insistir que les taques cada vegada “són menors” en quantitat i consistència i va recordar que al voltant de la zona de l’enfonsament ja no hi ha fuel, “sinó taques de greix”.