Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Unió no es vol definir

Joana Ortega no ha deixat clar què és el que es decidirà el 14 de juny en la consulta interna que realitzarà el seu partit, Unió Democràtica, en referència al full de ruta que han acordat CDC i ERC. El partit vol deixar passar les municipals, però sembla que també vol perdre l’oportunitat tde definir-se amb claredat: “El full de ruta d'UDC no té per què ser un sí o un no, pot ser molt més ampli”.

Redacció
Redacció 02/04/2015

Aquesta ‘amplitud’, no és cap altra cosa que, novament, la indefinició. Com ha passat amb Iniciativa que ha presentat una estranya proposta de sobirania catalana dins la sobirania espanyola, UDC no sembla voler contemplar l’opció que va proposar Antoni Castellà des del sector independentista fa unes setmanes: “proposo una consulta on triem entre una reforma constitucional per arribar a la confederació, convertir Catalunya en un estat independent per després confederar-se o ser un estat independent”.

Les declaracions no van caure gaire bé a l’executiva unionista. Duran i Lleida va haver de sortir al tall a defensar la tasca encomanada de preparar aquest referèndum a Antoni Espadaler. Per Duran, que Castellà fes aquella proposta era un error, el president del comitè de Govern d’Unió no vol perdre el control d’aquest referèndum intern, i vol evitar de totes totes que el partit es decanti ideològicament cap a l’independentisme. Mentrestant, segueix treballant en un partit a part, la qual cosa ja hauria d’haver suposat un cisma a UDC.

Ortega, que manté una posició neutral i de partit com a membre de la direcció tot i havent votat Sí-Sí el 9N, ha volgut tirar pilotes fora quan se li ha preguntat pel manifest que impulsa l’AMI, i ha provat de redirigir el debat cap a la qüestió purament municipal, tal i com estan fent els partits indefinits (ICV), o la resta de partits unionistes “crec que hem de posar en valor tots els programes i compromisos a nivell local”.