Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Una italiana demana tenir fills del seu marit en coma

|

- Publicitat -

El ginecòleg italià Severino Antinori torna a estar envoltat de polèmica. Segons publicaven aquesta setmana diversos diaris italians, està disposat a dur a terme una fecundació in vitro a una parella en la que el marit es troba en coma irreversible després d’haver patit un tumor cerebral. Es tracta de la primera vegada que es planteja aquesta possibilitat en aquell país, i el Vaticà no ha trigat a manifestar-se en contra.

Segons s’ha publicat, la parella ja tenia la intenció de tenir fills abans que l’home entrés en coma. En un primer moment, l’hospital Policlínico San Matteo di Pavia, al nord del país, es va negar a dur a terme el procediment sernse una autorització judicial. Aquesta va arribar un cop el pare de l’home en coma va ésser nomenat el seu tutor i va expressar la voluntat que es portés a terme.

Publicitat

En aquest moment apareix en escena el controvertit ginecòleg Severino Antinori. El passat dimarts, atret com sempre per la polèmica, va extreure els espermes del jove, que actualment manté congelats en el seu centre fins que realitzi la Fecundació in vitro.

Segons Antinori, d’aquí aproximadament un mes començarà l’estimulació ovàrica de la dona, pas previ per a la Fecundació in vitro. En tractar-se d’una dona jove, de 32 anys existeixen unes elevades probabilitats d’embaràs.

Per acabar-ho d’adobar, aquest debat s’inicia amb el cas d’Eluana, la noia en estat de coma per a la que els seus pares han decidit deixar d’alimentar-la artificialment i que ha sacsejat el país.

L’assumpte no vé de nou: existeixen casos en què, un cop mort el marit, la dona ha demanat inseminar-se amb els espermes que havien estat congelats. El primer d’aquests casos es va produïr l’any 1998 a Anglaterra, en què Diane Blood va ésser inseminada amb espermes del seu marit, que ja estava mort.

En el nostre país, el supòsit de mort del marit es contempla dins la Llei de reproducció assistida: si el marit signa la seva autorització en document públic, es poden realitzar tècniques de reproducció assistida a la seva dona un cop mori, emprant els espermes prèviament congelats, en un període no superior a dotze mesos. Els fills nascuts de les tècniques seràn considerats fills legals del matrimoni.

La Llei inclou també un altre supòsit: en el cas que una parella ja hagués iniciat un tractament de fertilitat i existissin embrions com a resultat d’aquest tractament, la dona podria transferir-se’ls després de la mort del marit, donat que es consideraria com a otorgat implícitament el consentiment d’aquest.

No obstant, aquest cas és totalment diferent. El que es debat és la autonomia del pacient en coma i si el seu tutor legal té la capacitat per a decidir sobre la seva voluntat de ser pare. El concepte de tutela legal té per objectiu el vetllar per la persona i el patrimoni del tutel·lat quan aquest no pot decidir per sí mateix, però no contempla que el tutor pugui decidir sobre la seva descendència lliurement. En tot cas, el tutor hauria de sol·licitar la autorització judicial, que difícilment es podria produïr en cassos en què, com aquest, no existeix cap prova inequívoca que aquesta fos la voluntat de l’incapacitat.

imatge

 Josep Oliveras
 Biòleg. Màster en tècniques de reproducció assistida
  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut