Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Una entitat ‘ultra’ intenta caldejar de nou el conflicte dels papers de Salamanca

L’entitat ‘ultra’ Hazteoir.org intenta fer soroll per mantenir el soroll mediàtic del conflicte que planteja l’associació Salvar el Archivo de Salamanca: que el Govern català torni uns 400.000 documents que va recuperar fa deu anys després d’estar dècades reclamant-los. Hazteoir.org ha decidit donar un premi a la cara visible d’aquesta reclamació, Policarpo Sánchez, per “la lluita incansable per allò just i perquè siguin restituïts els incomptables documents que es va sostreure de l’Arxiu Nacional per la Generalitat de Catalunya, incomplint i sobrepassant de molt la mateixa llei que va permetre la fractura de l’arxiu”. 

Redacció
Redacció 21/09/2016

El clam de Policarpo Sánchez va reunir 30 persones en una manifestació a Barcelona

El motiu oficial del guardó, així com l’oratòria de Policarpo Sánchez, acusen la Generalitat de “sostreure” documents, com si el propi president de l’època, Pasqual Maragall, hagués arrencat en persona i sense permís la part de l’arxiu corresponent a Catalunya. El clam per aquesta demanda es van demostrar fa cinc mesos, quan es va organitzar una manifestació a la plaça Sant Jaume en aquest sentit, que va congregar ni més ni menys que 30 persones. La majoria, arribades de Salamanca. 

Hazteoir.org, una associació marcadament 'ultra'

En qualsevol cas, es tracta d’una campanya més dels sectors més ‘ultra’ espanyolistes, ja que Hazteoir.org també ha donat premis a personatges com els periodistes Isabel San Sebastián i Carlos Herrera o bé els polítics del PP Jaime Mayor Oreja i María San Gil, i ha intentat fer rebombori en altres moments, com en l’avantsala del 9N de 2014 o l’estiu anterior a les eleccions del 27S. Tot i el marcat to ultracatòlic, antiavortista i bel·ligerant amb el procés català, el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, va declarar d’utilitat pública l’entitat fa tres anys.

Relacionats