Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Un vídeo que denuncia “l’apartheid lingüístic a Catalunya” triomfa a les xarxes

El regidor de SOM Gramenet, Oriol Coral, va deixar en evidència tot el Grup Municipial de Ciudadanos Santa Coloma de Gramenet, amb una intervenció de cinc minuts plena d’ironia que està eclipsant les xarxes socials, contra “l’apartheid lingüístic” que es viu a Catalunya, i la “persecució de la llengua castellana”.

 

Redacció
Redacció 02/05/2016

Fina ironia per rebutjar el ridícul de la formació d’Albert Rivera en la seva croada contra el català

Ciudadanos va presentar una moció en defensa de la cooficialitat de les llengües a l’Estat (i per la predominància del castellà), i també en contra del manifest Koiné, al Ple de Santa Coloma de Gramenet el 25 d’abril. Al seu torn, el regidor de SOM Gramenet, una formació que va néixer de la confluència de Podemos Gramenet i el partit que existia, Gent de Gramenet, que era proper a la CUP, va fer una intervenció molt irònica defensant el rebuig a aquesta moció totalment en castellà, per demostrar que la dictadura de l’apartheid catalanista a l’escola no l’havia afectat.

L’autoodi de Ciudadanos

En la seva intervenció, Coral admet haver superat “totes les proves” que li van posar a l’escola per imposar-li el català i per això podia intervenir en aquell bonic castellà. Amb la mateixa ironia, remarca que el català té un 95% de presència en l’àmbit públic en aquesta ciutat per, finalment, posar-se seriós i recriminar a la formació taronja que “han volgut crear un problema lingüístic” que no existeix. “Ningú parla d'això i a ningú li importa. No hi ha hagut cap sindicat ni associació de veïns, ni casa regional, ni un grup d'immigrants que us hagi dit que se senten discriminats per això del català. Us sentiu discriminats vosaltres, no sé fins a quin punt arriba l'auto odi”.

La presència del català és preocupant a Santa Coloma

En el vídeo, que s’està fent viral a les xarxes, Coral explica que per Sant Jordi va estar a Valladolid, amb gent orgullosa de ser castellana i que celebrava la revolta dels comuneros, que dóna tradició a la Diada d’aquesta Nació. El regidor de SOM Gramenet aprofita l’avinentesa per deixar caure que Espanya va voler diluir el castellà transformant-lo en espanyol. Coral explica que a Valladolid estan legítimament tant orgullosos de ser castellans i aprendre el castellà, com a França amb el francès. El regidor de la confluència denuncia finalment els problemes reals que té de presència el català a Santa Coloma de Gramenet, i el multilingüisme imperant cada vegada més a la ciutat, la qual cosa es fa difícil de gestionar per problemes evidents de comunicació.