Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Un tribunal francès permet una consulta d’autodeterminació a la Catalunya Nord

Els municipis de la Catalunya Nord podran celebrar consultes populars com les organitzades a Arenys de Munt i els 553 municipis que van seguir la iniciativa del poble maresmenc. Després que l’Estat francès hagi intentat dissoldre l’associació ‘Comitè per l’Autodeterminació de la Catalunya Nord’, un tribunal de la ciutat de Perpinyà ha etzibat un sonor revés a París que rebutja les intencions del govern de François Hollande, segons el diari occità Jornalet. A més, fa pagar a l’estat 1.500 euros en costos del procés judicial. 

Redacció
Redacció 30/04/2016

El revés al govern d'Hollande “demostra la independència judicial de França”

Els jutges han determinat que l’organització d’una consulta és una “manifestació de l’exercici de la llibertat d’expressió” i que no hi ha “cap element que permeti establir que el Comitè té per objectiu atemptar la forma republicana de govern”. La decisió del tribunal és una victòria pel catalanisme més enllà dels Pirineus i, en paraules del president de l’associació catalanista, Robert Casanovas, “demostra la independència de la justícia” a França.

Retorn a les fronteres anteriors al Tractat dels Pirineus de 1659? 

Així, la consulta, que encara s’ha d’acabar d’organitzar, tirarà endavant amb dues preguntes. La primera seria la de tornar a les fronteres que va establir el Tractat dels Pirineus de 1659: “Sou favorables a una Gran Catalunya que aplegaria la Catalunya Sud i la Catalunya Nord dins un sol estat independent i sobirà?”. I la segona, la creació d’un nou estat nord-català: “Sou favorables a que la Catalunya Nord esdevingui sola un estat independent i sobirà?”.
 

Relacionats