Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Un congrés analitza la influència de Jaume I a Mallorca durant el seu regnat

El vuitè centenari del naixement de Jaume I continua generant actes a tota la geografia dels Països Catalans. Aquests dies a Palma s’hi celebrarà el congrés ‘La conquesta de Mallorca. L’economia urbana, comercial i marítima. La figura de Jaume I’ que analitzarà la conquesta de les Balears per part del rei català, així com diversos aspectes de la història de Mallorca sota el regnat del Conqueridor.

El congrés s’inaugura aquest dimarts, 14 d’octubre, al Centre de Cultura de Palma, i comptarà amb la presència del president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner; el director general de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), i el director insular de Relacions Institucionals del Consell de Mallorca, Pere Fullana.

Redacció
Redacció 14/10/2008

En el simposi s’abordaran aspectes de la història de Mallorca sota el regnat del monarca com la conquesta, el repoblament i l’ordenació del territori; la separació del regne de Mallorca de la resta d’estats de la Corona catalanoaragonesa per Jaume I en benefici del seu fill segon, Jaume II, i el comerç i la navegació d’aquesta època. També s’estudiarà la personalitat del monarca vista pels seus contemporanis, a l’època moderna i a la Renaixença, així com l’arrelament popular de la seva figura.

Prèviament a la inauguració del congrés, aquest dilluns, a les quatre de la tarda, s’ha fet una visita pel litoral on es va produir el desembarcament de Jaume I. HI han intervingut Gabriel Ensenyat, de la Universitat de les Illes Balears, i Xavier Renedo, de la Universitat de Girona.