Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Telenotícies de TV3 prioritza el marc estatal i no el català en les informacions polítiques

|

- Publicitat -
En el cas de les notícies d’àmbit econòmic, l’estadística també està molt ajustada, amb una lleugera preeminència del marc català (45%) per sobre de l’espanyol (43%). En esports (56%), societat (85%), laboral (89%) i cultura (86%), l’àmbit prioritari de referència sí que és el català. L’estudi conclou: ‘El Telenotícies hauria de donar més pes a informacions d’àmbit polític i econòmic que prenguessin com a marc de referència els Països Catalans i no l’Estat espanyol’.

Quant a la representació de la indústria cultural catalana en els informatius diaris de TV3, l’informe conclou que gairebé la meitat de les notícies sobre producció cultural (cinema, música, literatura i arts escèniques) no fan referència a la indústria cultural catalana (47%). Focalitzant encara més en la cultura que s’expressa en llengua catalana, l’informe destaca que ‘està infrarepresentada’, ja que la presència de cinema en català (7%) i música en català (8%) és ‘pràcticament simbòlica’ i creuen que resulta ‘especialment preocupant’ que els productes literaris d’expressió no catalana (59%) tinguin més presència que els productes en llengua catalana (33%).

Palà ha destacat que, en tot un mes, els Telenotícies només van emetre dotze notícies referides a escriptors (quatre en llengua catalana i set en llengua no catalana): ‘Sobta aquesta poca presència si es té en compte la importància del llibre en la indústria cultural catalana’.

Publicitat

D’altra banda, l’informe assenyala que ‘és imprescindible que es visibilitzi en més mesura’ la producció cultural en llengua catalana en totes les disciplines (audiovisual, música, arts escèniques i literatura), atès que el Telenotícies és ‘un dels únics espais televisius de difusió massiva per a la indústria cultural del país i, per tant, juga un paper cabdal en la seva consolidació i el seu creixement’.

Incrementar les informacions dels Països Catalans

Entre les recomanacions finals que fa l’informe, destaca la d’incrementar ‘la presència d’informacions d’altres territoris dels Països Catalans al Telenotícies, especialment davant de l’interès mostrat reiteradament per rebre TV3 en aquests territoris des dels anys vuitanta, que s’ha manifestat a través de la instal·lació popular de repetidors per rebre TV3 o la campanya actual ‘Televisió sense Fronteres’.

En vista dels resultats, l’autor de l’informe, el periodista Roger Palà, s’ha mostrat sorprès per ‘l’heroïcitat que des del País Valencià i les Illes es reclami que volen veure TV3, tenint en compte la minsa presència que hi tenen actualment’. A tall d’exemple, ha explicat que de les poques notícies que apareixen als TN sobre les Illes, la majoria fan referència al RCD Mallorca o al tennista Rafel Nadal.

Media.cat, una nova eina periodística

L’informe és una foto fixa dels Telenotícies de TV3 emesos entre el 9 de març i el 9 d’abril de 2009: un total de 32 dies que responen a 63 Telenotícies (migdia i vespre) i un total de 1.913 unitats informatives, repartides en 42,4 hores d’emissió. De fet, és el primer informe que analitza el marc de referència del Telenotícies de TV3.

Els autors de l’informe són el periodista Roger Palà i la tècnica en estadística Armelle Ibáñez. A més d’ells mateixos, en l’acte de presentació de l’Observatori crític dels Mitjans Media.cat, hi han participat el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Joan Vila i Triadú, i el catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Gifreu.

Media.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treballa per la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut