Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Tremosa posa el dit a l’ull de l’Estat espanyol

L’eurodiputat Ramon Tremosa ha denunciat avui a la Comissió Europea que les pèrdues que es preveuen de l’obra de l’AVE entre la Meca i Medina seran assumides pels pressupostos de l’Estat, amb el risc que augmentin encara més el seu dèficit públic. Renfe, Adif i Ineco, les empreses que s’encarregaran de l’operació i manteniment dels serveis ferroviaris, han calculat que com a mínim tindran unes pèrdues de 1.000 milions d’euros anuals, degut a un error en el càlcul de passatgers. L’estimació inicial era de 60 milions de passatgers  l’any i ara la xifra s’ha reduït en un 30%.

Redacció
Redacció 13/04/2016

Això portaria  les empreses afectades a declarar uns 81 milions d’euros anuals de pèrdues, que multiplicats pels 12 anys que tenen de concessió, suma un total de 972 milions d’euros de dèficit. Això farà molt probable que les empreses presentin números vermells en els seus comptes anuals i que el deute hagi de ser assumit per l’Estat espanyol.

Tremosa ha fet una pregunta parlamentària a la Comissió Europea i ha demanat si les pèrdues d’aquest projecte faraònic han estat incloses en les seves previsions de dèficit per Espanya en els propers anys. Cal recordar que l’Estat espanyol ha incomplert l’objectiu de dèficit públic durant els darrers 8 anys.
 Tremosa també ha preguntat a la Comissió Europea si hi ha possibles ajudes d’estat o competència deslleial en el fet que empreses públiques estatals participin a concursos d’obra pública amb garantia de l’Estat, ja que les pèrdues que puguin generar aquestes obres sempre hauran de ser assumides pels pressupostos públics.