Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Torroella prepara la tira còmica més llarga del món

El II Festival del Còmic de Torroella-L’Estartit s’ha proposat batre el rècord guinness amb el dibuix de la tira còmica més llarga del món. El còmic escollit és una historieta de ‘Mortadelo y Filemón’ traduïda al català, que hauran de versionar lliurement els participants. La marca a superar és l’actual rècord, 238,4 metres de llargada, i tindran dos dies per aconseguir-ho. La parella més famosa del dibuixant Francisco Ibáñéz compleix 50 anys aquest 2008 i el festival també ha volgut celebrar-ho. En aquesta edició, que es farà els dies 17 i 18 de maig, també es retrà homenatge a Oriol Garcia, amb una exposició titulada ’20 anys de còmic en català’.

Redacció
Redacció 16/05/2008

Si l’any passat es va escollir el personatge de Spiderman com a protagonista de la primera edició, aquest any s’ha optat per l’Iron Man. Els seguidors del superheroi de la factoria Marvel podran veure’l en la pel·lícula que duu el seu nom els dies 17, 18 i 19 de maig al Cinema Mongrí i podran trobar tota mena d’articles dedicats a aquest personatge. L’empresa Panini, principal patrocinador del festival, és qui té els drets d’aquest film a l’estat espanyol.

En la seva segona edició, el festival continua apostant pel valor pedagògic i formatiu que hi ha darrere la lectura d’aquest tipus de publicacions i per això esperen atraure a persones interessades en aquest gènere però també a un públic familiar. Entre les activitats programades figuren tallers de dibuix, un concurs de disfresses i de cosplay, un karaoke, un trivial gegant, videojocs i un taller d’escriptura japonesa, entre d’altres activitats.

També hi haurà signatures d’autors convidats, amb dibuixants com Pasqual Ferry, Aleix Gordo, autor de ‘La Trouppe’; Francis Portela, Juan Ramón Cano i el mateix Oriol Garcia, a qui el festival aquest any li ha volgut dedicar una exposició en honor a la seva tasca que porta per títol ’20 anys de còmic en català’. En ella, es podran veure esbossos i pàgines del dibuixant barceloní, que va debutar amb la revista ‘Cavall Fort’, i aproximar-se al seu procés creatiu a partir de vint plafons il·lustrats. Nascut l’any 1967, està especialitzat en el còmic històric, concretament amb la il·lustració d’episodis de la història de Catalunya, com ara ‘Guifré 897. L’origen de la nació’ (Casals, 2006).

El rècord guinness

Un dels reclams d’aquesta edició és la convocatòria d’un rècord guinness per aconseguit la tira còmica més llarga del món. El rècord actual està en 238,4 metres, una xifra que esperen superar amb els dibuixos lliures que els participants faran d’una historieta de ‘Mortadelo y Filemon’ que els facilitarà l’organització. Els interessats rebran un full en blanc i l’expressió que haurà d’incloure la vinyeta, per tal que en facin una interpretació lliure. El primer dia, es farà al Passeig de Catalunya i Plaça Lledoner de Torroella(de deu del matí a vuit del vespre) i el segon, a la Plaça del Port de l’Estartit.

Durant aquesta setmana, els alumnes dels centres educatius del municipi també han estat treballant a classe els dibuixos de Francisco Ibáñez, aprofitant el gènere del còmic com a eina d’aprenentatge i estímul per la lectura.

El mercat del còmic

Els amants d’aquest gènere trobaran catorze expositors de còmics repartits pels carrers de la ciutat, dels quals s’inclouen llibreries de Torroella-L’Estartit i també de Girona i Barcelona. També hi trobaran parades amb treballs inèdits de dibuixants que volen fer-se un lloc en el mercat així com botigues de ‘merchandising’ amb objectes relacionats amb els personatges més coneguts.

El lector del còmic és un comprador fidel que reconeix aquestes publicacions com a un exemple de ‘cultura en majúscules’, explicava el director editorial de Panini, José Luís Córdova. La crisi econòmica de moment no sembla afectar aquest sector. Com a dada, ha assenyalat que les vendes de còmic durant aquest trimestre s’han incrementat entre un 5 i un 10% durant aquest primer quadrimestre de l’any, mentre que el sector de les revistes, per exemple, ha baixat fins a un 40%. Tot i ser un mercat menor que altres gèneres, té una tirada mitja de 5.000 exemplars, 2.000 més que la que tenen els llibres a l’estat espanyol.

El Festival és una iniciativa de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-L’Estartit, amb el suport d’altres entitats com l’Escola Joso de Barcelona -especialitzada en ensenyar la tècnica dels còmics des de fa 25 anys i impulsada per Josep Solana (Joso)- i la Comissió Otaku Gironina.