Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Televisió espanyola veta el català

Les cartes dels lectors dels diaris són un niu d’informació. Aquest Nadal, els lectors del diari Ara han denunciat de manera amateur i col·laborativa la intransigència que manté Televisió Espanyola […]

Redacció
Redacció 10/01/2011

Les cartes dels lectors dels diaris són un niu d’informació. Aquest Nadal, els lectors del diari Ara han denunciat de manera amateur i col·laborativa la intransigència que manté Televisió Espanyola respecte el català.

Primer va ser Oriol Andrés de Barcelona qui, en una carta dels lectors, explicava que s’havia posat en contacte amb Televisió Espanyola per demanar-los que en partits de bàsquet com el Barça-Reial Madrid oferissin també una narració en català de la retransmissió, aprofitant el sistema d’àudio en dual. Segons explica l’Oriol, va fer arribar la queixa per carta, i des de Televisió Espanyola la ‘defensora de l’espectador’ li va retornar una missiva on hi deia ‘Por favor, utilice el castellano para poder tramitar su correo. Muchas gracias’. Aquesta denúncia per si sola ja mereixeria un punt de mira, però el millor va passar uns dies més tard.

Estirant el fil de la polèmica que revelava l’Oriol Andrés, un altra lectora, Mar Cercós, explicava quatre dies més tard que, arran de la insòlita resposta de la defensora de l’espectador obligant a expressar-se ‘en castellano’, havia decidit fer-li arribar una pregunta qualsevol en anglès per comprovar el comportament lingüístic de Televisió Espanyola. La resposta de la ‘defensora del lector’ no va trigar en arribar, escrita en anglès i sense cap exigència lingüística.