Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

SOS Racisme recorrerà la sentència de l’agressor dels FGC que considera insuficient

SOS Racisme recorrerà la sentència judicial del cas de l’agressió als Ferrocarrils a una menor equatoriana i demanarà l’aplicació de l’agreujant de racisme. L’ONG creu que els fonaments de la sentència no argumenta l’aplicació d’aquest agreujant, ‘malgrat els fets provats’. La sentència condemna a l’agressor com a autor d’un delicte contra la integritat moral previst a una pena de presó de vuit mesos. També li prohibeix aproximar-se a la víctima a menys de 1.000 metres i de comunicar-se amb ella en un període de tres anys i a pagar una multa de 30 dies amb una quota diària de 12 euros. En concepte de responsabilitat civil haurà d’indemnitzar la víctima amb 6.000 euros pels danys morals causats.

Redacció
Redacció 19/03/2009

SOS Racisme lamenta que l’agressor hagi quedat absolt del delicte de lesions i que no se l’hagi aplicat l’agreujant de racisme previst a l’article 22.4 del Codi Penal, que l’ONG demanava com a acusació particular.

L’entitat considera que la no aplicació de l’agreujant de racisme en aquesta sentència és una mostra més de la ‘manca de conscienciació social, política i judicial que existeix vers el racisme a la nostra societat’.

Argumentació

Segons SOS Racisme, els fets provats recullen una mostra constant de motivació racista i xenòfoba a partir de les expressions de l’agressor com ara ‘puta inmigrante, los inmigrantes deberíais estar muertos’. En canvi, els fonaments jurídics de la sentència només recullen la figura del delicte contra la integritat moral. Aquest atemptat contra la dignitat humana pot ser constituït per molts motius, un d’ells, com és en aquest cas, és la motivació racista i xenòfoba, considera SOS Racisme.

Davant aquesta argumentació, l’entitat considera que no reconèixer específicament la gravetat de la motivació xenòfoba i racista i no condemnar a l’agressor específicament per això alimenta la impunitat que envolta el racisme.