Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Sense acord #cimeraindepe, però junts per l’estat propi

No ha pogut ser. No hi ha hagut fumata blanca. La cimera entre partits independentistes ha acabat sense acord per fer una coalició electoral per les properes eleccions del 25 de novembre. La precipitació dels comicis, convocats amb tan poc marge, ha fet que no hi hagi hagut temps per curar totes les ferides que l’independentisme ha acumulat en els darrers temps. Amb tot, els partits prenen part positiva de la cimera, ja que s’han emplaçat a col·laborar i a treballar junts a partir d’ara per aconseguir l’Estat propi per Catalunya. 

Redacció
Redacció 04/10/2012
SI trenca la #cimeraindepe i s’enfronta a ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana. Per sorpresa de la resta de partits, SI trenca el consens i trasllada la culpa a ERC

ACN.- Les paraules de Bertran no han agradat gens a ERC. A pocs metres del secretari general de Solidaritat, la seva homòloga a ERC, Marta Rovira, no sortia de l’estupefacció. “No pot ser”, ha repetit una i altra vegada. Els republicans no entenen com SI els responsabilitza del trencament de negociacions tenint en compte les exigències dels solidaris durant la reunió.
 
Malgrat el comunicat conjunt en què s’expressava la voluntat de col·laborar entre les quatre forces polítiques, el final de la reunió no ha acabat tan bé com havien calculat a l’hora de consensuar-lo. Fonts dels partits que han estat presents a les negociacions afirmen que SI havia exigit que Alfons López Tena fos el número 2 de la coalició per Barcelona, que Uriel Bertran ocupés el lloc número 4 i que algun altre membre de la formació ocupés el número 7 per aquesta demarcació. A més, SI hauria demanat que Toni Strubell liderés la coalició a la demarcació de Girona. 
 
Segons Solidaritat aquesta era només una proposta de partida i en cap cas un “tot o res” com sembla haver interpretat ERC en la reunió de la tarda. Al Ciemen, de fet, no s’ha arribat a negociar, ha assegurat Bertran, ja que ERC s’ha limitat a llegir un comunicat de la seva Permanent Nacional en la que descartava l’oferta de SI.
 
La proposta inicial d’ERC pel que fa a la configuració de la llista era ben diferent. Oferia a Solidaritat -que representa un terç de la força parlamentària d’ERC- els números 3 per les circumscripcions de Girona, Lleida i Tarragona i el número 4 a Barcelona.
 
La indignació a ERC ha estat majúscula després d’escoltar com Bertran els responsabilitzava del trencament de les negociacions. De fet, els representants de Democràcia Catalana i de Reagrupament també s’han mostrat sorpresos i han denunciat l’actitud del diputat solidari. 
 

 

A continuació reproduïm el comunicat conjunt que han emès els partits:

COMUNICAT CONJUNT D’ERC, SI, Rcat i DCat

Reunits ERC, SI, Rcat, DCat hem constatat que el poc temps disponible i la complexitat que comporta un procés d’aquestes característiques, han fet impossible acordar la coalició electoral per a les eleccions convocades el 25 de novembre.

Volem fer pública la cordialitat en la que s’ha desenvolupat la reunió i manifestem la nostra voluntat de continuar col·laborant en el futur. Davant la nova etapa que s’obre en el país amb aquestes eleccions els sotasignats ens emplacem a constituir una taula de treball oberta a totes les forces polítiques independentistes durant la propera legislatura, amb la voluntat de poder concretar aquesta col·laboració.

És imprescindible que el 25 de novembre l’independentisme assoleixi un resultat històric i cridem la ciutadania a votar perquè assoleixi la màxima representació, per tal que Catalunya esdevingui el proper Estat d’Europa.

Relacionats