Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Sarkozy exclou Zapatero de la cimera internacional per reformar el sistema financer

Només cinc dies després que el ‘premier’ britànic, Gordon Brown, convidés el govern espanyol a la cimera internacional per reformar el sistema financer, aquest dimarts el president francès, Nicolas Sarkozy, ha exclòs José Luis Rodríguez Zapatero de participar-hi.

Sarkozy ha defensat davant el Parlament Europeu que a la reunió que se celebrarà a Nova York abans no acabi l’any hi hauran de ser els membres del G8, els set estats més industrialitzats del món més Rússia, i les potències emergents del G5, Brasil, l’Índia, Mèxic, Sud-àfrica i la Xina. El president espanyol només podria participar en una reunió preparatòria amb la resta de socis de la UE.

Redacció
Redacció 21/10/2008

‘El fet més simple és que (els participants) siguin el G-8, que és incontestable, naturalment amb els russos, al qual convindria afegir el G-5 perquè permetrà afegir sobretot l’Índia i la Xina a aquest debat essencial’, ha dit Sarkozy en un discurs davant del Ple de l’Eurocambra per presentar els resultats de la cimera de la UE celebrada la setmana passada a Brussel•les. Fins ara, l’únic líder europeu que ha demanat la participació de Zapatero en la cimera internacional ha estat el primer ministre britànic, Gordon Brown.

El president francès ha reconegut que encara no hi ha acord sobre la llista d’invitats i ha explicat en tot cas que abans de la conferència internacional convocarà una reunió dels líders europeus per preparar-la i aconseguir que ‘Europa parli amb una única veu i pugui fer-se sentir’.

L’objectiu de la UE en aquesta cimera internacional hauria de ser, segons el parer de Sarkozy, ‘aportar la idea d’una refundació del capitalisme internacional’. ‘El que ha passat és la traïció dels valors del capitalisme, no el qüestionament de l’economia de mercat’, ha assegurat.

La refundació del capitalisme passa, segons el president francès, per fer que ‘cap institució financera pugui treballar sense estar sotmesa a una regulació financera’ i per prohibir als bancs que hagin rebut fons públics operar en paradisos fiscals.