Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Rovira deixa muda Parlón sobre el dret internacional

ACN Barcelona .- La secretària de política municipal del PSC, Núria Parlon, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, discrepen sobre el dret a l'autodeterminació. La socialista considera que la ONU no reconeix aquest dret en el cas de Catalunya: “Perquè no som una colònia”, ha afirmat aquest dijous en un col·loqui a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) on també han participat el dirigents dels comuns, Xavier Domènech, i la cupaire Anna Gabriel. De fet, Parlon, que ha afirmat que en tot cas l'autodeterminació ha de produir-se “dins del marc constitucional”, ha advertit que cap constitució europea admet el dret a la “secessió d'un territori”. La número 2 dels republicans li ha replicat que “com a poble i individus” Catalunya té dret a l'autoderminació, que és “vigent” i ha “evolucionat”. La republicana ha afegit, de fet, que s'han establert pràctiques “legítimes i legals” en aquest sentit i que només han fixat dos límits: “l'ús il·legítim de la força i la vulneració greu de l'ordenament jurídic internacional”. “Cap de les dues coses deixarem que passi”, ha resolt Rovira.

Redacció
Redacció 06/07/2017
D'altra banda, la també alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha qualificat de “poc elegant” que la Generalitat traslladi “la pressió” als ajuntaments davant de l'1-O. La dirigent socialista, que no comparteix que la llei del referèndum inclogui proclamar la independència si guanya el 'sí' al cap de dos dies, entén que el referèndum hauria de tenir condicions i garanties democràtiques. I creu que això està en mans del Govern.
 
“Depèn de la Generalitat si finalment decideix fer el referèndum, i amb quines condicions ho fan i la gent podrà votar lliurement a qualsevol ciutat; no hi haurà alcaldes i alcaldesses que siguin els culpables que no es pugui votar”, s'ha queixat la socialista. “És responsabilitat del Govern amb quines condicions posa en marxa el referèndum i amb quina legitimitat”, ha conclòs després de dies de polèmica sobre el paper dels ajuntaments socialistes de cara l'1-O.