Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Roser Clavell serà la nova viceconsellera d’Afers Exteriors

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, elevarà l’actual secretària d’Afers Exteriors, Roser Clavell, al rang de viceconsellera amb tota probabilitat abans que acabi l’any. Clavell serà la primera persona que ocuparà aquest càrrec, després que s’inclogués aquesta possibilitat en la Llei del President i del Govern que el Parlament va aprovar el passat 21 de novembre. Segons s’ha pogut saber de fonts pròximes al vicepresident, Carod busca amb aquest nomenament potenciar i visualitzar l’aposta per aquesta àrea, que considera clau. De fet, Carod no preveu nomenar cap altre viceconseller, una potestat que només tenen el president i el vicepresident, segons la llei.

Redacció
Redacció 23/11/2008

El vicepresident preveu poder nomenar Clavell com a viceconsellera d’Afers Exteriors abans que acabi l’any, poc després que el mateix Carod sigui formalment nomenat com a vicepresident després de l’aprovació de la llei que regula aquesta figura. No es preveu que hi hagi un acte de presa de possessió d’aquest càrrec per part de Carod, ja que es vol donar una imatge de continuïtat, tot i que formalment des de començaments de legislatura hagi estat nomenat com a conseller de la Vicepresidència.

Poc després que s’aprovi el decret que el nomena vicepresident, Carod procedirà a nomenar Roser Clavell com a viceconsellera d’Afers Exteriors. L’objectiu d’aquest nomenament és donar una major visibilitat a aquesta àrea, que Carod considera clau, i donar més força a Clavell a l’hora de presentar-se a l’exterior.

Segons marca la llei, els comissionats adscrits als departaments del president i del vicepresident poden tenir la denominació de viceconsellers. D’aquesta manera, només el president i el vicepresident poden nomenar viceconsellers, que podran assistir a les reunions del Consell de Govern quan hi són convocats específicament per informar sobre el compliment de les funcions que tenen encomanades.

El vicepresident no preveu nomenar cap altre viceconseller, amb l’objectiu de donar una rellevància especial a l’àrea d’Afers Exteriors. Des de l’inici de la legislatura, Carod-Rovira ha volgut donar un impuls a aquesta àrea i ha començat a obrir delegacions en diverses ciutats, com Londres, París i Berlín.

Roser Clavell, que va acompanyar Carod-Rovira en el seu viatge a Israel i Jordània d’aquesta setmana, ocupa el càrrec de secretària d’Afers Exteriors des del maig del 2007 i és llicenciada en Dret a la Universitat de Barcelona. Entre altres càrrecs, ha estat cònsol britànica entre el 2004 i el 2007 al Consolat Britànic de Barcelona, responsable dels Serveis Consulars per a Catalunya, Aragó i el Principat d’Andorra. Actualment, també és secretària general del Patronat Catalunya Món.