Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Roc Casagran i Oriol Guinart revolucionen la cultura popular catalana amb el #garrotweet

La cultura popular i tradicional catalana es reinventa dia a dia. Als tradicionals garrotins, corrandes, jotes, gloses i nyacres, des d’ahir també s’hi poden comptabilitzar els #garrotweets, els garrotins fets a la xarxa social Twitter. L’escriptor Roc Casagran, blogaire de directe!cat, va encetar ahir aquesta nova modalitat de cant oral quan va voler promocionar l’últim apunt al seu blog, amb el #garrotweet fundacionalUs ho dic en garrotí: /tinc article nou al bloc, /fins que no passeu per ‘llí /juro que d’aquí no em moc.‘ A partir d’aquí, la internet catalana va viure una revolució i molts twittaires van animar-se a fer el seu propi #garrotweet, des de l’escriptor Quim Monzó al cantant Francesc Ribera Titot, passant per l’exconseller primer Josep Bargalló, el cantant d’Obrint Pas, Xavi Sarrià, o el guanyador del 2009 i 2010 del concurs de Nyacres d’Espolla, Ferriol Macip, entre d’altres.

Redacció
Redacció 08/02/2011

A banda del #garrotweet fundacional, l’origen de la idea cal cercar-la en una conversa que van mantenir Casagran i el geòleg Oriol Guinart, blogaire d’AraVallès.cat i vinculat al col·lectiu glosador Cor de Carxofa, que van comentar la idoneïtat de Twitter per a difondre-hi garrotins, atenent al fet que Twitter és un mitjà ideal per a missatges breus i amb cert missatge. Però la idea va quedar aparcada fins que Casagran no s’hi va llençar.

A partir d’aquell moment, a Twitter s’hi han glosat #garrotweets tan enginyosos com ‘Molt bon dia a tots cabrits / aquí sou tots uns experts / per culpa dels vostres twitts / ho llegeixo tot en vers‘ (@isaacpedrola), ‘Un nou mode de rimar / dos.zero i divertit / al twitter d’improvisar / ja n’han dit un #garrotweet‘ (@joan_do), ‘El fenomen #garrotweet / gairebé és un trending topic / i aquesta hora de la nit / el cantar ja esdevé hipnòtic‘ (@JordiLon) o ‘Admirat pel teu triomf, / pro d’enveja ni guspira, / quina sort, @3gerardpique / tu que et pimples la Shakira‘ (@Tornassol), entre d’altres.

De fet, en menys de 24 hores, l’etiqueta #garrotweet s’ha situat entre les més utilitzades (trending topics) dels piuladors catalans.

El fenomen #garrotweet presenta certes similituds amb d’altres casos d’èxit protagonitzats per la comunitat twittaire catalana, que ja va fer servir l’etiqueta #neucat per informar col·lectivament de les nevades de l’any passat, l’etiqueta #consultes per informar sobre les consultes independentistes o l’ús intensiu de Twitter al Parlament català, rebatejat ja com a Piulament de Catalunya.