Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Reportatge: Els estudiants ocupen la Universitat

|

- Publicitat -

Tot va començar dilluns amb una concentració a la UAB on més de 1.000 estudiants de diferents facultats van protestar per la imminent aplicació del Pla Bolonya. Poc després els estudiants de polítiques van dirigir-se a la seva facultat. Aquesta ha estat l’ocupació més pacifica vista fins ara a una Universitat. Planificada, anunciada, explicada i duta a terme sense tensions, com expliquen els mateixos universitaris. El pla Bolonya s’acosta i cada cop és més una realitat. Els estudiants, d’aquesta manera, s’han fet sentir més que mai. S’ha de destacar que l‘ocupació, el més important de tot, s’ha fet en so de pau.

Les dades són colpidores: a les aules hi han arribat a dormir més de 150 estudiants. S’han portat el seu propi menjar i entre tots han fet els àpats, han cuinat per a tothom a uns preus molt populars i han fet torns per dormir. Però no només s’ha ocupat la facultat. També, en comptes de fer-se classes normals, els alumnes han proposat diferents debats i xerrades sobre Bolonya. Els mateixos alumnes feien de professors explicant a aquells que encara no saben o no entenen què és exactament el pla Bolonya.

Publicitat

De fet, a les xerrades i debats hi han arribat a assistir més de 300 alumnes repartits per les aules. També es proposaven tallers que anaven des de ‘no conec res de res sobre Bolonya’ fins a nivells més específics, per experts en la matèria, parlant sobre plans docents més concrets i les seves conseqüències. Per si no fos poc, s’han organitzat altres activitats com talles de papiroflèxia o xerrades sobre programari lliure.

‘Ha estat una experiència molt bonica’ explicava una de les organitzadores. I no li deu faltar raó. Quan tantes persones que no es coneixen actuen unides, amb coordinació i complicitat, la sensació de germanor i de realització personal ha de ser molt gran. Fins i tot ells mateixos duen a terme la neteja de tot plegat. Escombres, motxos, cubells i bosses d’escombreries fan que l’espai sigui habitable, i sobre tot, la coordinació de la neteja. També, tot el material, pancartes, papers, fotocopies, butlletins, cinta adhesiva, llits, mantes, sacs, cassoles, gots, coberts… l’han pagat i portat els universitaris.

Aquí teniu la GALERIA D’IMATGES sencera

Un pas cap al futur

Això només ha fet que començar. Un dels portaveus del moviment estudiantil ha explicat a directe!cat que l’ocupació de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia és un començament. Una prova pilot superada amb èxit perquè altres facultats siguin ocupades fins arribar a tenir tot l’alumnat mobilitzat. Ja estan previstes i confirmades més ocupacions: dilluns a la Facultat de Lletres i dimecres a la Facultat de Comunicació Audiovisual.

La UB els segueix

Els representants dels 200 estudiants que s’han tancat també a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) i s’han reunit, aquest dijous a la nit, amb els rectors de la mateixa UB, Josep Samitier; la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso; i el de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Lluís Ferrer Caubet. Segons han informat els estudiants, els rectors s’han mostrat dialogants i s’han compromès a escoltar les seves demandes. Els protagonistes de la tancada pretenen que es convoqui un referèndum vinculant per aturar el Pla Bolonya, i que s’absolguin els estudiants expedientats de la UAB.

Segons els estudiants, l’ocupació del rectorat de la Universitat de Barcelona es podria allargar tot el cap de setmana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut