Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Red Eléctrica de España garanteix dos estius sense talls elèctrics però avisa que cal la interconnexió amb França abans del 2009

El president de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, assegura el subministrament elèctric per a Catalunya i especialment per a la demarcació de Girona durant els dos pròxims estius gràcies a ‘l’obra transitòria’ que ha fet Red Eléctrica ha augmentat la capacitat de la línia existent. Tot i així, Atienza considera que aquesta obra tan sols dóna ‘dos estius de marge’, i que abans s’ha d’acabar la línia de 400kw fins a Figueres. Per construir la MAT Atienza aposta pel consens, tot i que ha suggerit una “declaració d’utilitat pública europea” que permetés tirar endavant “l’interès general per sobre de l’interès particular”. Ara per ara, les legislacions espanyola i francesa no poden “imposar” la línia.

Redacció
Redacció 13/07/2007

Atienza ha assegurat que esperen el nomenament de Mario Monti com a futur coordinador europeu de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) per començar a parlar amb els ajuntaments afectats per la interconnexió amb França, i que serà en aquell moment quan ‘s’obri la fase d’informació pública’.

El president de Red Eléctrica de España (REE) també ha proposat que la Unió Europea creï la figura de ‘la declaració d’utilitat pública europea’, per permetre ‘passar per sobre dels interessos particulars dels municipis o de les comunitats autònomes’ quan el projecte sigui important per a Europa.

Atienza ha participat avui dijous en els cursos d’estiu de la universitat Complutense de Madrid, on ha aprofitat per parlar tant del futur de la interconnexió elèctrica amb França com de les perspectives de talls energètics aquest estiu. El director de Red Eléctrica ha assegurat rotundament que no es produiran incidències en el subministrament a Catalunya, i concretament a la demarcació de Girona, perquè s’han encarregat de reforçar la capacitat de transportar electricitat de la línia existent que va fins a Girona.

Aquesta situació és transitòria, segons ha explicat Atienza. La obra dóna ‘dos estius de marge’ per acabar d’enllestir la nova línia fins a Figueres. ‘Estem millor que l’any passat, gràcies a una obra de caràcter urgent realitzada en els últims tres mesos’, i per aquest motiu no s’esperen problemes ara, ni la pròxima temporada estival. Tot i guanyar dos estius de marge, ‘no podem adormir-nos’, ha dit el president de Red Eléctrica, i per això s’ha començat a treballar en la construcció de la línia fins a la capital de l’Alt Empordà.

Mario Monti com a ‘bon mediador’ en la interconnexió

Per a Red Eléctrica, Mario Monti, previsiblement el futur coordinador europeu de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT), és una bona elecció. Atienza ha lloat la personalitat de Monti dient que es tracta ‘d’una persona amb criteri, credibilitat i independència’, i ha assegurat que ‘això és el que fa falta’ en aquests moments.

Atienza resta importància al fet que el nomenament de Monti no es pugi produir fins al mes de setembre, encara que espera que una vegada envestit com a coordinador ‘treballi de manera accelerada’ perquè el projecte d’interconnexió ‘és vital per al sistema elèctric espanyol, per al subministrament, per a la capacitat d’integrar energies renovables i per millorar la capacitat del sistema elèctric’.

La infraestructura d’interconnexió amb França és tan important per a Atienza que considera que millorarà el sistema elèctric del nord-est de Catalunya, que té un ‘sistema elèctric massa precari’. Amb la nova línia, assegura el president de Red Eléctrica, si falla el subministrament elèctric a la demarcació de Girona sempre es pot donar servei des de França.

Sense converses amb els municipis afectats per la interconnexió

Atienza ha assegurat a aquesta agència que en aquests moments no s’estan mantenint converses amb els municipis per on, en principi, haurà de transcórrer la línia de la MAT fins a França, i que per aquest motiu les localitats no han rebut cap document informatiu sobre com es desenvoluparan les obres. El president de Red Eléctrica espera el nomenament de Mario Monti a Brussel·les per, primer, establir el traçat definitiu entre el govern espanyol i el francès, també per reunir els sectors interessats i després per obrir una ‘fase d’informació pública’ amb els agents implicats.

La creació de ‘la declaració d’utilitat pública europea’

Durant la seva conferència, Atienza ha apel·lat, com va fer també davant la Unió Europea, a la creació de ‘la declaració d’utilitat pública europea’, per quan una infraestructura és necessària per als interessos europeus, però ‘xoca amb l’interès particular d’un propietari, municipi o comunitat autònoma’. Amb aquesta figura, el projecte podria tirar endavant perquè ‘l’interès general passa per sobre de l’interès particular’. Sense aquesta figura, que l’ordenament jurídic espanyol preveu, ‘no hi ha cap via per imposar’ als dos governs, el francès i l’espanyol, una infraestructura que té ‘justificació europea’.