Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Reconnecten a la xarxa la central nuclear de Vandellós

La central nuclear de Vandellós ha quedat reconnectada a la xarxa elèctrica aquest divendres a les quatre de la matinada després de dotze dies aturada per una caiguda imprevista en les barres de control del reactor, segons han informat des del Consell de Seguretat Nuclear. Aquest dijous el CSN va assegurar després d’analitzar la informació recollida durant una inspecció a la central, que el mal funcionament d’una targeta electrònica va provocar l’incident del dia 2 a Vandellòs II.

Redacció 14/12/2007

Després que s’hagin fet les anàlisis i reparacions corresponents, a la vegada que s’han portat a terme els protocols administratius de posada en funcionament, el CSN ha comunicat que la central ha quedat reconnectada. La incidència va tenir lloc a dos quarts de cinc de la matinada del diumenge, 2 de desembre, i va obligar a activar la prealerta d’emergència de la central durant 45 minuts.

Una vegada analitzada la informació obtinguda en la inspecció reactiva portada a terme per cinc inspectors del CSN el 4 i 5 de desembre, així com durant el seguiment posterior fet per la inspecció resident, el CSN ha explicat que la fallada que va motivar la caiguda imprevista de barres de control del reactor, origen de l’incident, rau en ‘una targeta electrònica d’activació del Banc de Parada A –Grup 1, pertanyent al circuit de control del moviment d’aquest grup de barres’, especifica el CSN. La targeta que va fallar ha estat substituïda per una altra de nova que ha estat verificada amb ‘resultats satisfactoris’, segons afegeix.

Addicionalment, ‘el titular ha conclòs la revisió completa de totes les targetes de les cabines de potència i de la lògica d’actuació del sistema que coordina el moviment de barres de control’, concreta l’organisme. Com a conseqüència, s’han canviat targetes electròniques addicionals que, ‘encara que no havien fallat, mostraven algun tipus d’envelliment’, segons ha apuntat el CSN.

Una vegada acabades aquestes anàlisis i reparacions, així com els seus protocols administratius d’arrencada, han reconnectat la planta a la xarxa. El CSN ha introduït aquest incident al seu Sistema Integrat de Supervisió de Centrals (SISC), que implica sotmetre’l a una sistemàtica d’anàlisi de les seves causes, valoració de la seva importància per a la seguretat i informació al públic dels resultats d’aquesta anàlisi i valoració. D’altra banda, ‘es confirma de nou que l’actuació dels sistemes de seguretat ha estat correcta’, així com que ‘l’actuació dels operadors’, pel que el succés es classifica de Nivell 0 a l’Escala INES.

L’aturada a Vandellòs II va afectar el reactor i l’actuació del sistema d’injecció de seguretat. El fet va tenir lloc a dos quarts de cinc de la matinada d’aquest mateix diumenge i una hora després es va declarar la prealerta d’emergència de la central, que es va mantenir activa durant 45 minuts.