Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Reagrupament.cat aposta per una ‘estratègia rupturista’ i presenta una ponència alternativa a la Conferència Nacional d’ERC

El corrent d’ERC Reagrupament.cat, que lidera l’exconseller Joan Carretero, ha presentat una ponència alternativa a la presentada oficialment per la direcció d’ERC perquè s’aprovi a la Conferència Nacional que s’ha de celebrar a Barcelona el proper 20 d’octubre. El corrent titlla ‘d’inacceptable’ la ponència oficial, titulada ‘Construïm una nació sobirana, cohesionada i moderna’, i n’han presentat una altra sota el títol ‘Redreçar l’estratègia per rellançar l’independentisme’.

Redacció
Redacció 20/09/2007

Reagrupament.cat creu que en la ponència oficial ‘s’ignoren els resultats electorals’ que han fet ‘perdre la confiança de 300.000 catalans entre el 2004 i el 2007’ i reclama una ‘estratègia rupturista’. Una pèrdua de vots que el corrent ha atribuït a ‘l’actitud dubitativa’ de la direcció davant del referèndum de l’Estatut i al ‘pacte exprés’ amb el PSC que va fer Montilla president. A més, es considera que la ponència ‘constata la fi de la via autonomista i federal dins de la Constitució de 1978’, però ‘continua optant pel gradualisme i defensant la via de les reformes normatives’. Davant d’això, Carretero vol que la Conferència Nacional serveixi per establir una ‘nova estratègia rupturista’.

El corrent també veu ‘confús’ el concepte de ‘crear espais de sobirania’ i, a més, denuncien que ‘no s’ofereix una estratègia per enfrontar el conflicte amb l’estat espanyol’.

Sobre la proposta del president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, de celebrar un referèndum d’autodeterminació el 2014, Reagrupament.cat ha remarcat que, amb aquesta qüestió, ‘no valen improvisacions’ perquè ‘l’independentisme s’hi juga molt’. En aquest sentit, lamenten que ‘aquesta proposta no ha vingut acompanyada fins ara de cap estratègia concreta’.

Entre les seves propostes, el corrent de Carretero planteja que ‘l’eix nacional’ sigui ‘el prioritari en l’acció política d’ERC’ i que el partit transmeti que ‘només hi ha dues alternatives’: ‘continuar sent subdits espoliats del Regne d’Espanya o esdevenir ciutadans de la República Catalana’.

Reagrupament.cat també reclama revisar el pacte d’Entesa, que creuen ‘inassumible per la seva nul·la ambició nacional’ i creu que s’hi hauria d’incloure una llei de referèndums aquesta legislatura. També plantegen impulsar una ‘candidatura de Dignitat Nacional’ que inclogui les organitzacions que van donar suport a la manifestació del 18 de febrer, que tindria com a eixos ‘la defensa del dret a decidir’, el ‘concert econòmic’, la coordinació amb altres partits de l’estat que defensin el dret a l’autodeterminació i ‘potenciar les sectorials’ dins del partit.