Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Rajoy forçat a comparèixer al ple del Congrés sobre el finançament il·legal del PP

Mariano Rajoy, president del Gobierno i president del PP, haurà de comparèixer a un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas 'Gürtel' i el finançament il·legal del seu partit. El PNB ha anunciat aquest dimecres que hi donarà suport.

Redacció
Redacció 23/08/2017
El president del Gobierno i president del PP, Mariano Rajoy, haurà de comparèixer a un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas 'Gürtel' i el finançament il·legal del seu partit. La decisió s'aprovarà dijous durant la diputació permanent, on se sotmetrà a votació la proposta del PSOE i Podem. Les dues formacions exigeixen la compareixença urgent del president espanyol perquè consideren que “es nega a assumir responsabilitats polítiques pels casos de corrupció al seu partit”. El PNB ha anunciat aquest dimecres que hi donarà suport.
 
En canvi, Cs hi votarà en contra perquè opina que el lloc on Rajoy ha de donar explicacions és la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP, creada a petició de la formació taronja. El ple s'haurà de convocar en els pròxims dies. Rajoy ja va convertir-se el passat mes de juliol en el primer president en actiu que ha de comparèixer davant un tribunal (ho va fer a l'Audiència Nacional) en qualitat de testimoni per, precisament, donar detalls sobre el 'Cas Gürtel'.
 
Compareixença de Rajoy
 
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de comparèixer al ple del Congrés dels Diputats per donar explicacions i respondre a les preguntes dels grups sobre el 'Cas Gürtel'. PSOE i Podem han impulsat la petició de compareixença urgent a la diputació permanent del Congrés, que es reuneix dijous a les 12 h.
 
A la iniciativa registrada, els dos grups afirmen que Rajoy ha d'explicar els motius “pels quals es nega a assumir responsabilitats polítiques per casos de corrupció que s'han posat de manifest al PP”. Els dos partits recorden que el president ja ha hagut de comparèixer com a testimoni davant l'Audiència Nacional.
 
Suport del PNB
 
Aquest dimecres, en un comunicat, el PNB ha anunciat que hi donarà suport. El portaveu del grup, Aitor Esteban, serà l'encarregat de votar-hi a favor, ja que és l'únic representant a la diputació permanent. La formació argumenta que un assumpte com el 'Cas Gürtel' necessita “tota la informació i claredat possible”.
 
Assegura també que la compareixença sol·licitada per PSOE i Podem “constitueix un acte legítim de control institucional”, tot i que reconeix que es podria haver demanat a la comissió d'investigació.
 
ERC i PDeCAT
 
D'aquesta manera, el PNB es desmarca de l'aliança que ha demostrat en els darrers mesos amb el PP com, per exemple, el suport expressat pels bascos que van permetre al PP aprovar els pressupostos.
 
Està previst que també votin a favor de la petició ERC i també alguns membres del grup Mixt com PDeCAT, Bildu i Compromís. El ple extraordinari, que tindrà aquest únic punt, s'haurà de convocar en els pròxims dies.