Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Què has de saber per poder exercir el teu dret a vot en dia feiner?

Redacció| Les eleccions del 21-D són excepcionals per moltes coses, entre elles, que és el primer cop en dècades que se celebren uns comicis en dia feiner (el 1982, es va decidir fer-los sempre en diumenge o festiu). Et donem algunes pautes per poder exercir el teu dret a vot si treballes aquest dijous. 

Redacció
Redacció 20/12/2017
El mateix govern espanyol, que ha convocat les eleccions via 155, explica en un reial decret (article 24) com funcionen els  permisos dels treballdors per votar. Podrà ser de fins a quatre hores i tindrà en compte la coincidència dels horaris dels col·legis electorals i les jornades de treball dels qui el demanin: es tindrà dret a permís retribuit si coincideixen entre 2 i més de 6 hores. És important recordar que és l’empresa qui decideix l’horari dels permisos dels treballadors per anar a votar. 

En aquest sentit, sempre serà necessari obtenir un justificant de vot: s'ha de comunicar prèviament a l'empresa i presentar-li després. Per obtenir-lo, s'ha de demanar als membres de la mesa electoral on voti cadascú. 

Permisos als membres de les meses, interventors i apoderats

Els presidents i vocals de mesa i els interventors tenen dret al dia sencer de permís i a les primeres cinc hores de jornada laboral de l’endemà. També hauran de justificar a l'empresa la seva condició.  Els apoderats, d'altra banda, tindran dret a un permís retribuït del dia 21 sempre que hagin comunicat abans a l'empresa la seva tasca.