Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Quatre clíniques avortistes inicien una setmana de vaga

Les quatre clíniques avortistes de l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI) de Catalunya han iniciat aquest dilluns una setmana de vaga, que demà s’estendrà a les trenta clíniques de la mateixa associació de l’estat espanyol, així com d’altres com la clínica Dator i Mediterránea Médica. Entenen que ni des de del govern de l’estat, ni des de l’administració autonòmica de Madrid es garanteix ‘el dret de les dones a l’avortament ni la seguretat jurídica dels professionals del sector’.

Redacció
Redacció 08/01/2008

En aquest sentit, consideren que ‘l’assetjament i persecució’ que pateixen els professionals de les clíniques acreditades s’ha agreujat ‘aquests dies’ per l’actuació de ‘grups extremistes que busquen imposar la seva moral per sobre dels drets contemplats per la llei’.

L’ACAI ha sol·licitat diverses entrevistes amb autoritats de l’administració de la comunitat de Madrid, amb la voluntat d’obrir vies de diàleg, però no ha obtingut respostes, ha informat. Per tal d’obtenir una resposta de les administracions la trentena de clíniques d’ACAI de l’estat espanyol, juntament amb altres centres que s’han sumat a la iniciativa no faran avortaments durant els pròxims dies.

Els serveis mínims permetran avortar a les dones que compleixin el plaç de 22 setmanes o que tinguin la vida en perill. Els altres serveis que duen a pràctica les clíniques es continuaran oferint amb normalitat. Les clíniques acreditades amenacen amb que l’aturada pot provocar ‘un greu problema de salut pública’, ja que destaquen que el sector privat realitza el 98% de les interrupcions de l’embaràs i que l’any 2006 van avortar 101.592 dones a l’estat.

Les clíniques concertades vinculen les mesures que han decidit a la consecució de tres objectius bàsics. Demanen que es respecti el dret de les dones a recórrer a l’avortament, que s’agilitzi la seguretat jurídica i física dels professionals que possibiliten el recurs a l’avortament des de fa més de vint anys i que l’administració permeti un consens per reformar la llei, de manera que s’articuli ‘una llei de plaços, homòloga a la que tenen a la resta dels països europeus’.

L’Associació de Planificació Familiar denuncia una ‘cacera de bruixes’

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB) ha denunciat aquest dilluns que les clíniques avortistes se senten perseguides per una ‘cacera de bruixes’ que s’ha concretat en els registres efectuats en les clíniques avortistes i ‘l’alarma social creada pels grups fonamentalistes religiosos’. La ‘situació de desprotecció de les dones creada’ ha portat a les clíniques avortistes d’ACAI a iniciar una vaga que durarà tota la setmana per denunciar ‘la seva desprotecció legal i institucional’. L’associació considera que les víctimes són les dones, ‘a les quals no es garanteix un dret bàsic’, com és el de ‘decidir lliurement si tenir o no tenir fills o filles’.

L’entitat considera que actualment hi ha ‘una inseguretat i un qüestionament del treball’ dels professionals que ‘durant més de vint anys’ han estat exercint la seva tasca dins la legalitat vigent. Per això, critica ‘l’ambigüitat’ de la llei actual i denuncia que l’estat espanyol no estigui ‘disposat a negociar un canvi de la llei’ i que cada cop existeixin ‘més obstacles’ perquè les dones ‘puguin exercir aquest dret amb total llibertat i igualtat’.

Per això demanen que es garanteixin ‘els drets sexuals i reproductius que el govern de l’estat espanyol va signar el 1994 a la Conferència Internacional sobre la Població i Desenvolupament del Caire’. Volen que s’inclogui l’educació sexual en el sistema educatiu obligatori, que els anticonceptius siguin gratuïts, que només les dones decideixin si volen o no avortar, que es garanteixi la seguretat jurídica dels professionals que practiquen avortaments, i que es reformi la llei per garantir l’avortament com un ‘dret fonamental’.