Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

PxC exigeix la dimissió de l’alcalde d’ERC de Manlleu per no penjar la bandera espanyola

La Plataforma per Catalunya (PxC) de Manlleu ha demanta la dimissió de l’alcalde de la població Pere Prat (ERC) per incomplir l’ús de la bandera espanyola a la casa consistorial de forma ‘continuada’ i ‘conscient’. En el debat d’una moció de suport a la iniciativa del col·lectiu 10.000.cat d’internacionalitzar la reclamació del dret a decidir del poble català el portaveu d’aquest grup Antoni Sánchez va dir que l’alcalde comet de forma ‘continuada i conscient’ un delicte per no exhibir públicament la bandera espanyola. Per aquest fet Sánchez li demana que ‘deixi de jugar o plegui’. La moció va ser aprovada amb els vots d’ERC i CiU, l’abstenció del PSC i el vot en contra de la PxC.

Redacció
Redacció 18/02/2009

Sánchez va dir que una moció que defensa el dret a decidir que s’ha aprovat en molts ajuntaments catalans és ‘poc seria’ i que fa ‘demagògia populista i xenòfoba’. Pel regidor d’aquesta formació en el text no es diu que ‘sortir d’Espanya també vol dir sortir d’Europa’ i que per tornar-ne a ser membres Catalunya hauria de fer ‘cua per darrera d’Albània’. Per Sánchez, Catalunya té ‘més sobirania que qualsevol ‘lander’ alemany’ i cap d’aquests ‘s’ha plantejat independitzar-se’. Sense precisar massa, Sánchez va dir que ‘una altre cosa’ seria tenir un estat propi per controlar la immigració que està canviant ‘l’ànima’ del Manlleu català ‘de tota la vida’.
L’altre regidor del grup Joan Miquel Márquez va posar a la taula que ocupa a la sala de plens una fusta amb les petites banderoles que ell considera que hi hauria d’haver el consistori que són la local, la catalana, l’espanyola i l’europea subjectades sobre una fusta pintada amb les banderes espanyoles i europees.

El discurs encès de Sánchez va sorprendre la resta de grups i els assistents al ple perquè aparentment aquesta havia de ser una moció de tràmit com les que habitualment passen en aquest tipus de sessions. El PSC va justificar l’abstenció dient que ara el tema ‘prioritari’ és resoldre el finançament’ i anar-hi ‘fent pinya’ de tota la societat. Des d’ERC que té majoria al govern i CiU els dos grups van justificar que es tracta de donar ‘la possibilitat de pronunciar-se’ en paraules del portaveu de CiU Lluís Mundet.

La PxC és un partit polític creat pel vigatà Josep Anglada que durant molts anys va ser líder de la ultradreta espanyola. El partit amb representació a diferents ajuntaments catalans té com a eix del seu discurs polític la immigració. Fins ara no havia manifestat mai clarament aquests posicionaments semblants als que defensen formacions com Ciutadans o Unión Pueblo y Democràcia.