Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Pujol alerta que els catalans poden acabar ‘minoritzats’ si no s’afronta el repte de la nova immigració

|

- Publicitat -

En una conferència, Pujol ha recordat que ‘cap país d’Europa té tanta immigració com Catalunya’, i això ‘pot portar a una certa dislocació com a país’. L’expresident ha remarcat que parla de ‘la immigració que ara ve’, ja que la dels anys 50 als 70 considera que ‘està incorporada’ i que hi ha una ‘bona convivència, cohesió social i hi ha un cert sentit de pertinença’.

Tot i aquest advertiment, Pujol, però, ha mostrat un cert optimisme davant de la situació actual, tot dient que el país ‘té molts recursos’. Tot i això, ha reconegut que els catalans s’han ‘adormit una mica últimament’. L’expresident ha celebrat que el president de la Generalitat, José Montilla, ‘parli de valors’, sobretot en moments de crisi. En aquest sentit, ha fet una crida a aprofitar aquesta crisi per ‘fer una reflexió’, tot esperant que ‘no sigui tant forta que ens desmunti’.

Publicitat

‘No tenir por de ser patriotes’

Pujol ha fet aquestes reflexions durant la conferència ‘El valor de l’estima pel país i per la seva gent’, que ha pronunciat aquest dimarts al Palau Robert de Barcelona. L’expresident ha fet una crida a ‘no tenir por de ser patriotes’, perquè ‘n’és tothom’. ‘Desemmascarin a qui digui que no ho és’, ha afegit. Pujol, però, ha remarcat que cal tenir ‘estima pel país i la seva gent’, però des dels ‘valors’, ja que el patriotisme, com ‘totes les grans passions’, té el risc de ‘descarrilar’.

L’expresident ha defensat el nacionalisme, tot i reconèixer que té ‘una certa mala premsa’, ja que ‘totes les coses tenen la part bona i la part dolenta’. Pujol ha remarcat que ‘ni el nacionalisme té res a veure amb els feixismes’, de la mateixa manera que tampoc la socialdemocràcia amb l’stalinisme. A més, ha advertit davant del ‘nacionalisme banal d’aquell qui com no fa la cosa va fent nacionalisme’ amb aspectes com la simbologia.

Pujol ha reclamat que hi hagi una ‘exigència ètica’ en el patriotisme. De fet, ha assegurat que ‘el catalanisme serà social o no serà’, o ‘serà integrador o no serà’. L’expresident creu que el ‘fil roig’ del catalanisme ‘ha de ser l’ètica’, ha d’estar ‘al servei de la gent’, pensar en el ‘bé comú’ i ‘assumir la preocupació pel futur’.

A més, l’expresident creu que el catalanisme ‘ha de fer possible la realització personal’, però ha advertit que això no ha de portar cap a ‘l’individualisme’, ja que ‘la moral de la desvinculació’ és ‘un drama des del punt de vista de país’.

Catalunya ha fet ‘nosa’

Pujol, que ha desgranat com va començar el seu patriotisme des d’un punt de vista personal, ha remarcat que Catalunya històricament ha fet ‘nosa’ a tres potències: ‘l’Estat espanyol, França i Roma’, però que, tot i això, ha ‘sobreviscut fent coses importants’. Així, ha apostat, en situacions difícils com l’actual, per ‘la mobilització i la compactació de les nostres energies’, però evitant fer ‘el burro’. En aquest sentit, ha posat l’exemple d’haver aconseguit que Barcelona sigui seu del Secretariat per la Unió del Mediterrani.

Suport a Benach

Pujol també ha aprofitat la conferència per donar un suport explícit al president del Parlament, Ernest Benach, davant de les informacions relacionades amb el seu cotxe oficial. ‘Em sembla una tonteria la manera com se l’ha atacat’, ha assegurat.

L’expresident ha passat de puntetes en alguns moments per l’actualitat política. Pujol ha defensat el paper de lideratge que creu que pot exercir Artur Mas, però ha afegit que en aquests moments ‘està en una situació difícil’ per exercir-lo. Tot i això, ha remarcat que ‘tal com han anat les coses, CiU hauria hagut de caure molt i no cau’. A més, ha assegurat que fa una ‘oposició constructiva’, tot posant com a exemple la Llei d’educació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut