Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Puigercós tornaria a guanyar i Carod pujaria en vots segons un sondeig intern d’ERC

Una enquesta interna dins d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) torna a situar al vicepresident del Govern en una alta posició. Si els militants haguessin d’escollir avui mateix el seu president, els resultats variarien tot i que l’actual president, Joan Puigcercós, guanyaria. El més rellevant és que els militants sense càrrec estan dividits entre l’un i l’altre i, encara que per un marge estretíssim, prefereixen Carod.

Redacció
Redacció 12/03/2009

Segons explica el diari AVUI, ho manifesten així un 33,9% dels enquestats, mentre que un 33,5% opten per Puigcercós. També és significatiu el percentatge que dóna la mateixa qualificació als dos dirigents, un 32,6%, que podria representar en part l’opinió dels sectors crítics, molt mobilitzats durant l’etapa congressual del juny. Una setmana abans la militància havia elegit a les urnes els nous president i secretari general de la formació, en unes eleccions amb quatre candidatures.

MIlitats amb i sense càrrec

Els militants menys controlats –els que no cobren d’ERC– i bona part de l’electorat optarien pel vicepresident si els dos dirigents s’enfrontessin a urna oberta.

La cosa canvia molt quan es tracta dels militants amb càrrec. En aquest cas, l’actual president del partit –que ha guanyat la majoria de les assemblees regionals– dobla de bon tros l’expresident (49,4% a 22,4%) pel que fa al suport de les bases. Un 28,2% donen a tots dos la mateixa qualificació. En xifres absolutes, l’actual president republicà obtindria un 82,9% del suport, mentre que Carod poc més d’un 56%.

Autoubicació i formació

El nivell d’escolarització de les bases també s’ha disparat en l’última dècada i ara són majoria els universitaris de cicle llarg, fet que no és tan habitual entre els membres que fa anys que hi militen. Pel que fa a la ubicació de les bases en l’eix ideològic, se situen clarament a l’esquerra, no a l’extrema esquerra, però sí bastant allunyats del centre. En una escala de l’1 al 10 (l’1 és extrema esquerra i el 10 extrema dreta), el gruix dels militants s’ubica en el 3, fet que topa amb l’intent d’alguns dirigents de dirigir el partit cap al centre –fins i tot n’hi ha que s’han declarat públicament liberals, com ara el mateix president de la formació.

El sondeig el va fer el departament de ciència política de la UAB entre els assistents al 25è congrés del partit, celebrat el 14 de juny, i les conclusions apareixen publicades ara a la revista Eines.