Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Puigcercós: “Hem de construir espais de sobirania per neutralitzar el discurs espanyolista”

“Ara toca sumar i no dividir”, ha subratllat el republicà. “Ara toca fer un nou pas endavant amb la renovació d’idees i equips necessaris, però sobretot amb entesa i diàleg, amb el sentit de la proporció i el moment polític”. Puigcercós ha parlat d’aquestes qüestions en la conferència al World Trade Center de Barcelona, que ha deixat petita la sala de l’auditori. Hi han assistit el president del Parlament, Ernest Benach, i quasi tota la cúpula republicana. Escolteu aquí les paraules de Puigcercós.

Redacció 29/06/2007

Ahir dijous, en una conferència al World Trade Center de Barcelona sota el lema “Una majoria social per la sobirania”, el secretari general d’Esquerra i conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, va instar a construir espais de sobirania en tots els àmbits com a mesura per neutralitzar el discurs espanyolista.

Per a Puigcercós ara és un bon moment, ja que creu que l’Estat s’ha debilitat a Catalunya i, per tant, ara toca més que mai: “convèncer, sumar i pressionar”. D’aquesta manera, el projecte sobiranista, segons el líder d’Esquerra, podrà avançar.

“Ara toca sumar i no dividir”, ha subratllat el republicà. “Ara toca fer un nou pas endavant amb la renovació d’idees i equips necessaris, però sobretot amb entesa i diàleg, amb el sentit de la proporció i el moment polític”. Després dels “errors” comesos en el passat, Puigcercós és conscient que “no ens podem equivocar i caure de nou en discursos immadurs i simplistes de pensar que l’alliberament nacional no es pot limitar a una actitud i un discurs” i, per això, ha assegurat que “cal enfortir el país”, amb la implicació també dels agents econòmics i les patronals, a qui ha demanat que treballin per liderar un projecte de Catalunya internacional i competitiva.

Un projecte, en la seva extensió, que s’haurà de sustentar en el nou Estatut, del qual ha dit que “no podem abandonar, pensant que ja està tot superat”. Per això, Puigcercós ha subratllat la necessitat d’una negociació bilateral amb el govern de l’estat, que permeti una aproximació, fins i tot, al model del concert econòmic. L’Estatut “és tan genèric”, ha explicat el republicà, “que no impedeix una nova fita, malgrat que tampoc no garanteix un avenç en la disminució del desequilibri fiscal”.

Per al secretari general d’Esquerra és clau també que, en aquest camí cap a un major autogovern del país, existeixi lleialtat entre els partits catalans per defensar els drets nacionals i “si no hi ha un compromís evident, no es voti la investidura”, ha dit en referència a CiU. “I menys en canvi”, ha afegit, “a canvi d’un ministeri, que pel que es veu serà d’exteriors; ni el de foment demanen”, ha dit el republicà en to irònic.

Escolteu Puigcercós / ÀUDIO / ACN