Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Puigcercós afirma que La Vanguardia en català ‘és un missatge a la resta de l’Estat’

El líder d’ERC, Joan Puigcercós, afirma aquest dilluns al seu blog que l’edició de La Vanguardia en català és un missatge a la resta de l’estat espanyol i als poders de la capital espanyola. Creu que el fet ‘que el diari català de referència per a les elits de la metròpoli faci aquest pas, és tot una declaració d’intencions que certifica que aquells que no són independentistes o que s’hi oposen ferotgement acaben apostant per un marc de referència nacional català’. Al seu parer, aquesta és ‘una mala noticia per aquells enterradors de la llengua i la cultura catalana’. A més, també afegeix que ‘la decisió ampliarà profundament la ratlla entre la premsa de Catalunya i la de Madrid’.

Redacció
Redacció 01/03/2011

Puigcercós explica que La Vanguardia en català servirà per consolidar la premsa escrita en català a Catalunya, ‘talment com ho ha fet a les ones radiofòniques’, i per consolidar un escenari potent per a la llengua catalana. Destaca que la decisió del rotatiu és una victòria de país ‘quan té també a veure amb una determinada burgesia que es va passar al castellà i que ha tornat a usar el català, més per necessitat que per estricta convicció’. I recorda que tot això passa ‘en un moment en el qual disparar contra Catalunya no només surt gratis sinó que té recompensa’

En aquest context, creu que l’edició en català tindrà força èxit i que comportarà un increment de nous lectors i consumidors de llengua catalana. Diu que ‘malgrat el fatalisme i l’adversitat, la llengua se’n va sortint i que té futur’.

Per altra banda, el dirigent d’ERC afirma que una conseqüència de l’edició en català serà una ampliació més profunda de la ratlla entre la premsa feta de Barcelona i la que està feta a Madrid. Pensa que aquesta distància ‘dibuixa escenaris mentals substancialment diferents, tot i que de vegades no tant com seria desitjable’ ja que ‘pels suplements d’El País, l’ABC o El Mundo, tot allò fet en llengua catalana simplement no existeix’.