Dimecres, 15 de juliol de 2020 - Edició 720
La República

PP i C’s no aconsegueixen aturar l’actuació de Cesk Freixas a Figueres

Ho han intentat, però no han pogut. Finalment la campanya de criminalització de Ciutadans (C’s) i el Partit Popular (PP) per impedir l’actuació del cantautor Cesk Freixas al Festival Acústica de Figueres no ha quallat i tothom qui ho vulgui podrà gaudir de la seva música aquest vespre. En una entrada al seu blog, Freixas confirma el concert després que el PP fins i tot hagi amenaçat de dur l’assumpte davant la Fiscalia perquè estudiï si el concert pot ser constitutiu de delicte. Tant PP com C’s rebutgen l’actuació de Cesk Freixas perquè consideren que està ‘vinculat a grups independentistes violents i ha col·laborat en diversos actes d’homenatge on es fa exaltació del radicalisme violent’. Tot i això, l’Ajuntament de Figueres s’ha mostrat ferm i ha explicat que no estaven disposats a dur a terme un acte de censura i que és imprescindible que hi hagi cultura crítica.

Redacció
Redacció 29/08/2009

Primer va ser Ciutadans. Van demanar a l’Ajuntament que es prohibís l’actuació de Cesk Freixas exposant com a motius que ‘milita en organitzacions independentistes radicals sorgides de la dissolució de Terra Lliure’ i també que durant les eleccions europees col·laborés amb la candidatura Iniciativa Internacionalista, fet pel qual consideraren que dóna supor explícit a Batasuna.

Després s’hi va afegir el Partit Popular. La junta local del PP a Figueres també va fer públic el seu rebuig a l’actuació, tot i que una setmana més tard que C’s, demanant a l’alcalde accidental de Figueres, Pere Casellas, la retirada de l’actuació tot recordant que ‘la regidoria de cultura està a les mans del PSC, un partit que ha sofert, com el PP, la violència que Cesk Freixas defensa’.

Tot plegat ha aixecat molta polseguera i, tot i que l’Ajuntament s’ha mostrat ferm i favorable a la ‘cultura crítica’, Freixas considera que es pot haver malmès la seva imatge. El cantautor ha seguit i explicat els fets al seu blog on assegura que els ha rebut amb ‘impotència i tristera’. En un comunicat, explica que ens trobem ‘davant d’un nou cas de criminalització política, motivat, essencialment, per diferències evidents en posicionaments ideològics’.

Suports des de móns diferents

Tot i que aquest afer ha estat caracteritzat per l’escassa repercussió mediàtica, ens ha sorprès que formacions polítiques tan distants com la CUP i Unió de Joves hagin coincidit en expressar el seu suport a Cesk Freixas. La CUP ha demanat als figuerencs i tots aquells visitants del Festival que dissabte a les set del vespre assisteixin al concert del cantautor penedesenc per ‘solidaritzar-se contra aquests intents de censura per part de l’espanyolisme més ranci’. Per la seva part, Unió de Joves de les comarques gironines també ha emès un comunicat donant ‘ple suport’ a Freikas afirmant que les acusacions d’apologia del terrorisme que han fet PP i C’s estan ‘totalment fora de lloc’ i que s’han fet amb l’únic objectiu de ‘condemnar novament l’independentisme català aprofitant la vinculació del cantautor a grups idependentistes com a excusa’. En aquest sentit troben il·lustratiu que C’s hagi arribat a afirmar que les lletres de les cançons promouen l’odi i la violència quan ‘el que promou Cesk Freixas és la justícia i la llibertat, quelcom molt diferent’.

Relacionats